Savršeno pečena piletina s punjenjem: Brz i jednostavan recept
Mary Berry je tokom svoje karijere podijelila s javnosti mnoštvo recepata, a u najnovijoj epizodi svog programa, gdje dijeli omiljene recepte iz svoje nove knjige, britanska kuharica je pripremala tzv. "watercroft" pileće filete.
Ovaj pouzdani obiteljski favorit je odlična opcija koju možete pripremiti unaprijed. Punjenje pilećih prsa peče se s glazurom od kisele marmelade od limete i poslužuje uz kremasti umak od limete i peršuna. Savršeno za večeru s prijateljima ili nedjeljni ručak, piše Express.co.uk.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu "watercroft" pilećih fileta su sljedeći:
BiH će večeras saznati potencijalne protivnike na SP-u: Žrijeb u direktnom TV prijenosu
Za punjenje od gljiva
Potreban vam je komadić neslanog putera, zatim dvije glavice luka, sitno nasjeckane, 150g šampinjona sitno nasjeckanih, 25g krušnih mrvica (prezle) i jedno jaje.
Za piletinu
Dodajte dvije pune male kašike marmelade od limete, 25g neslanog putera, šest pilećih fileta s kožom, 300ml kisele pavlake, sok od limete i svježe nasjeckani peršun.
Pečeno pile na kilogramu soli: TikTok je poludio za ovim receptom
Priprema
Za pripremu punjenja od gljiva, otopite puter u tavi na laganoj vatri. Dodajte luk i dinstajte 3-4 minute dok ne omekša. Dodajte gljive, brzo ih promiješajte u puteru i smjesi, zatim pokrijte tavu i dinstajte još nekoliko minuta. Skinite poklopac i kuhajte dok gljive ne omekšaju i sva tekućina ispari.
Skinite tavu s vatre, umiješajte krušne mrvice s umućenim jajetom, da se sve poveže. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se ohladi. Zagrijte rernu na 200°C. U međuvremenu stavite marmeladu u malu tavu i zagrijavajte je na laganoj vatri. Kad počne da se topi, dodajte puter i miješajte dok se ne sjedini i postane tečna.
Recept za ukusnu pileću supu: Tajni dodaci mogu napraviti razliku
Da biste napunili pileća prsa, pažljivo podignite kožu na jednoj strani i pomoću kašike stavite ohlađeno punjenje od gljiva ispod kože. Vratite kožu na mjesto i oblikujte prsa. Stavite pileće filete u malu posudu za pečenje i prelijte smjesom od mermelade. Pecite u rerni na gornjoj polici 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne i potpuno pečene.
Prenesite prsa na poslužavnik koristeći lopaticu i držite ih toplo. Očistite sve ostatke sa dna posude za pečenje, zatim dodajte pavlaku i sok od limete. Stavite posudu na srednju vatru i kuhajte dok umak ne postane gust. Ako je umak previše kisel, možete dodati još marmelade. Umiješajte nasjeckani peršun i začinite po ukusu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.