Savršeno hrskavi krompiri: Ovo je ključni sastojak
Mary Berry, legendarna britanska kuharica, poznata po svojim jednostavnim, ali ukusnim receptima, nedavno je podijelila recept za pečene krompire koji su postali nezaobilazan dio svake nedjelje u mnogim domovima.
Njena tajna savršenih krompira leži u jednoj posebnoj namirnici koja im daje izuzetnu hrskavost: semolini. Berry ističe da su ključni koraci par-kuhanje krompira i njihovo "grubljenje" prije pečenja, čime se stvara savršena kora koja oduševljava sve ljubitelje dobre hrane.
Prema Mary, pečeni krompiri treba da budu hrskavi na spoljašnjoj strani, dok unutrašnjost mora ostati mekana i pahuljasta. Semolina, dodana u poslednjem koraku, stvara nevjerojatno hrskavu teksturu koja podiže ukusan doživljaj. Ovaj recept je idealan za sve one koji žele unaprijed pripremiti obrok, jer krompire možete spremiti čak i 12 sati unaprijed. Nakon što su djelimično pečeni, samo ih treba još jednom zapeći na visokoj temperaturi pred serviranje.
Nesreća u Banjoj Luci: Velikom brzinom se zabio u ogradu mosta, automobil smrskan
Recept za ovaj savršeni prilog za pečenu piletinu ili drugu glavnu jelo je prilično jednostavan. Potrebno je samo 1.5 kg starih krompira, semolina, malo masnoće (guska mast ili povrtno ulje), nekoliko grančica majčine dušice i, naravno, so. Krompiri se prvo kuhaju, a zatim se ostave da se ocede i osuše, čime se omogućava da semolina bude ravnomerno raspoređena i stvori željeni efekat hrskavosti tokom pečenja.
Za pripremu, važno je da se krompiri, nakon što se osuše, dobro promešaju sa semolinom, a zatim se stave u vruću, prethodno zagrejanu tavu s masnoćom. Ova faza omogućava da krompiri odmah počnu da se peku u vrućem ulju, što je ključno za dobijanje te savršene zlatno-smeđe boje. Mary Berry također preporučuje da se krompiri okreću tokom pečenja kako bi bili ravnomerno pečeni sa svih strana.
Ukratko, Mary Berry nas ponovo podsjeća na važnost strpljenja i preciznosti u kuhinji. Ovaj recept ne samo da garantuje hrskave i savršeno pečene krompire, već i pruža priliku da unaprijed pripremite obrok bez stresa. Sa semolinom kao tajnim sastojkom, pečeni krompiri postaju pravo remek-delo koje će zadovoljiti i najizbirljivije goste na vašoj trpezi.
Za sve ljubitelje tradicionalnih jela, ovaj jednostavan, ali efektan recept za pečene krompire je siguran način da svaki ručak učinite nezaboravnim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.