Ručak za cijelu porodicu: Sočna piletina s krompirom koja uvijek uspije
Piletina i krompir su možda jedno od najuobičajnijih jela ali uvijek su predstavljali pravu gozbu za cijelu porodicu.
Donosimo vam recept kako da pripremite sočno jelo u nekoliko jednostavnih koraka.
Piletinu je potrebno najprije oprati i isjeći na komade. Komade mesa ravnomjerno posuti sa svih strana soli, suhim biljnim začinom i biberom i poredati u uljem podmazanu tepsiju.
Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"
Krompir također očistiti, oprati i isjeći na krupnije komade, pa dodati sol i suhi biljni začin i izmješati, tako da svaki komad krompira dobije svoj dio začina.
Pored piletine okolo dodati krompir. Preko piletine i krompira obilno posuti kari i crvenu mljevenu papriku, pa dodati ulje i naliti malo vode.
Tajna savršeno sočnih pilećih prsa: Recept za perfektnu deliciju
Tepsiju prekriti komadom aluminijumske folije i priljubiti je uz rub tepsije. Peći u zagrijanoj rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.
Nakon toga izvaditi tepsiju iz rerne i skinuti foliju, pa vratiti u rernu da gornja strana mesa i krompir porumene. Kada lijepo porumeni jedna strana piletine, okrenuti svako parče mesa i prevrnuti i krompir, da i druga strana dobije zlatnu koricu.
Nakon toga ovo ukusno jelo je spremno za serviranje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.