Savršen spoj mediterana i tradicije: Napravite ukusnu supu čiji recept potiče sa Sardinije
U jednom izolovanom selu na Sardiniji, ljudi žive duge i zdrave živote.
Upravo ova sredina i način ishrane mještana smatraju se jednim od ključnih faktora dugovječnosti i dobrog zdravlja. Jedan od omiljenih obroka ovih dugovječnih porodica je hranjiva supa bogata povrćem, mahunarkama i specijalnom pastom koja pruža energiju i jača imunitet, posebno tokom zimskih mjeseci.
Supa se priprema jednostavno, a prema receptu iz Blue Zones, uvijek sadrži sezonsko povrće, mahunarke i fregulu, tradicionalnu sardinsku tjesteninu veličine sitnog kamenčića. Osim što je ukusna, supa se redovno jede za ručak i smatra se izvorom vitalnosti. Ključni sastojci su suhe fava i cranberry mahunarke, slanutak, krompir, šargarepa, celer, luk, bijeli luk, te začinsko bilje poput peršuna, bosiljka i komadića fenela.
Smog ostao, obećanja nestala: Sedam godina kasnije Sarajevo je i dalje među najzagađenijim gradovima
Priprema počinje namakanjem mahunarki najmanje osam sati prije kuhanja, zatim prženjem povrća na maslinovom ulju i dodavanjem svih sastojaka u veliki lonac sa vodom. Supa se kuha polako dok mahunarke ne omekšaju, a zatim se dodaje fregula i začini po ukusu. Ukoliko je potrebno, dodaje se još vode kako bi supa zadržala kremastu konzistenciju.
Na kraju kuhanja, supa se servira sa dodatkom maslinovog ulja i naribanog sira pecorino Romano, što joj daje dodatnu aromu i bogatstvo ukusa. Mogućnost dodavanja drugih svježih povrća poput kupusa, karfiola, brokule ili tikvica čini ovaj recept prilagodljivim i raznovrsnim.
Ova sardinska supa nije samo obrok već i simbol tradicije i zdravog načina života. Redovno konzumiranje ovakvih jela može pomoći u jačanju imuniteta, pružiti energiju tokom hladnih mjeseci i doprinosi općem osjećaju vitalnosti, što potvrđuje dugovječnost mještana Sardinije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.