Da li ste probali Gabriela kolač: Recept za predivnu slasticu, gotovu u tren oka
Danas vam donosimo recept za Gabriela kolač koji se sprema brzo i lako, a okus je vrhunski. Kore i brzinska krema, te slaganje kolača i to je to.
Recept za ovaj divni kolač podijelila je gastro-blogerica Petra Sabljić, a možete ga čitati u nastavku.
Sastojci:
za kore:
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
- 5 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 100 g mljevenih oraha
- 1 kašika krušnih mrvica
za kremu:
- 5 žumanjaka
- 150 g šećera
- 3 kašike brašna
- 250 ml mlijeka
- 250 g putera
- ekstrakt vanilije
Priprema:
Pripremite kore. Napravite snijeg od bjelanjaka postepeno dodajući šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Dodajte orahe i krušne mrvice pa sve dobro promiješajte špatulom. Smjesu rasporedite preko klasičnog velikog pleha koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni (160 ako je rerna na vrući zrak) oko pola sata.
U međuvremenu pripremite kremu. Miksajte žumanjke i šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim dodajte vaniliju, mlijeko i brašno pa sve dobro promiješajte. Smjesu stavite na vatru pa kuhajte sedam do 10 minuta uz neprestano miješanje. Kremu ohladite pa dodajte i puter. Koru prepoloviti. Dodati kremu pa preklopiti s drugim dijelom kore.
Ohladiti preko noći. To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.