Savršen desert bez jaja: Starinski recept za bosansku pitu od šljiva
Ovo je starinski bosanski recept za šljivopitu, ali slobodno se može reći i da je ultra moderan.
Pravi se bez kora što je u skladu sa savremenim trendovima izbjegavanja ugljenih hidrata, a uz sve to je i veoma jednostavna za pripremu, što je u ovo vrijeme vječite žurbe i nedostatka vremena, više nego poželjno.
Za pravljenje šljivopite na ovaj način isprljaćete bukvalno jednu posudu, što je dodatni benefit. A najvažnije od svega je da je nevjerovatno ukusna i sočna i ko je jednom napravi, vraća joj se uvijek.
Vandalizam u Velenju: Odsjekao glavu na spomeniku Josipa Broza Tita
Prije nego što pređete na pripremu, jedna mala napomena: ukoliko ste alergični na orašaste plodove, ovaj recept je odličan i bez njih, tako da ne morate brinuti, jednostavno orahe samo preskočite tokom pripreme, piše Krstarica.
Sastojci:
Kako do savršenog dinstanog mesa: Miris i okus koji vraćaju uspomene
1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 kašika brašna
5 kašika griza
1 vanilin šećer (preporuka je za onaj dijetalni sa nula kalorija)
Po želji šaka sjeckani oraha
Malo putera 10-20g
Priprema:
Operite šljive i prepolovite ih po dužini, izvadite koštice. Vatrostalnu tepsiju u kojoj ćete peći šljivopitu premažite komadićem putera, zatim ravnomjerno svuda pospite griz preko putera, pa onda istresite u podmazanu tepsiju prepolovljene šljive i malo ih rukom rasporedite.
Preko šljiva pospite 3 kašike šećera i vanili šećer, a onda preko toga pospite brašno. Poslije brašna rasporede polutke ili krupno sjeckane orahe, a onda na kraju se ostatak putera izreže na manje kockice koje se pobacaju preko šljivopite. Jako je važno da baš ovim redoslijedom dodajte sve ove sastojke.
Nakon ovog postupka pripreme, tepsiju ubacite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 20-25 minuta (zavisi od jačine rerne), ali znaćete da je gotovo kad osjetite prijatan slatkast miris pečenih šljiva. Kad procijenite da je gotovo, izvadite šljivopitu iz rerne dok još "cvrči" i ostavite je da se ohladi. Kad je ohlađena potpuno, servirajte kašikom u zdjele i poslužite. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.