Recept za starinski bosanski doručak: Jeste li probali Omak?

2
Radiosarajevo.ba
Recept za starinski bosanski doručak: Jeste li probali Omak?

Ako volite tradicionalna jela koja se brzo pripremaju, a još brže pojedu, pravo je vrijeme da upoznate omak – starinski bosanski doručak koji je nekoć bio nezaobilazan dio jutarnje trpeze.

Iako je danas pomalo zaboravljen, omak i dalje ostaje pravi domaći klasik: jednostavan, zasitan i savršen uz somun ili krišku kruha ali bez žlice! Omak se jede rukama, baš kako se nekada činilo u toplim, domaćim kuhinjama, piše City Magazine.

Recept za omak – jednostavan, domaći doručak

Admir Adžem najavio sarajevski derbi: "To što nema naših navijača bit će nam dodatni motiv"

Sastojci:

2 jaja

Znate li šta je papazjanija? Zaboravljeno tradicionalno jelo za prave gurmane

350 ml mlijeka

prstohvat soli

1 puna žlica brašna

1 kockica maslaca

Priprema:

Na laganoj vatri otopite maslac u tavi.

U posebnoj posudi umutite jaja i mlijeko, dodajte brašno i sol, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Kad se maslac zagrije, ulijte smjesu u tavu i neprestano miješajte. Cilj je zadržati kremastu teksturu – omak ne smije biti ni prekuhan, ni previše tekuć.

Znat ćete da je gotov kad žlicom povučete liniju kroz sredinu, a smjesa se ne razlije odmah.

Poslužite ga odmah, uz kruh ili somun – i, naravno, bez pribora. Omak se jede rukama, baš kako su to činile generacije prije nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak