Recept za sočnu piletinu na mediteranski način: Sve je gotovo za sat vremena

0
Radiosarajevo.ba
Recept za sočnu piletinu na mediteranski način: Sve je gotovo za sat vremena

Piletina je jedno od najzahvalnijih jela koje se može pripremiti na bezbroj načina, ali jedan recept se izdvaja kao idealan spoj jednostavnosti i punog okusa.

Recept za Mediteransku piletinu iz rerne objavljen je na blogu Simple Home Edit, gdje autorica Nicole ističe da je riječ o jelu koje je gotovo bez ikakvih komplikacija, a rezultat je savršeno pečena piletina, sočni paradajzi i krompir natopljeni aromatičnim začinima.

Ono što ovaj recept čini praktičnim jeste to što se piletina može marinirati i do 48 sati unaprijed, a samo pečenje traje oko sat i 15 minuta. Jelo je namijenjeno za pet porcija, pa je idealno za porodičnu večeru tokom radne sedmice. Glavni sastojci su pileći bataci s kostima i kožom (oko 1 kg), paprika, origano, bijeli luk, med, senf, limunov sok, maslinovo ulje, pileća supa, crveni luk, krompir i cherry paradajz.

Savez kolumnista | Tomislav Marković: Ratni zločinci - najzaslužniji građani Srbije

Priprema počinje tako što se piletina začini paprikom, origanom, solju, biberom i bijelim lukom. Zatim se priprema marinada od meda, senfa, limunovog soka i maslinovog ulja, kojom se piletina temeljito premazuje. Povrće se rasporedi oko mesa u plehu i lagano začini, a sve se prelije pilećom supom, pazeći da se začini ne isperu.

Jelo se peče u rerni između 50 i 60 minuta, dok piletina ne dobije zlatno-smeđu boju i ne bude potpuno pečena iznutra. Povrće tokom pečenja upija sokove i arome, stvarajući bogat i pun okus.

Prije serviranja jelo treba odstajati desetak minuta. Ovaj recept je idealna kombinacija praktičnosti i okusa, a mediteranski začini daju mu posebnu toplinu i miris koji će privući svakog ljubitelja domaće kuhinje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak