Recept za slasticu 'po starinski': Brzi kolač od keksa i šlaga
Za dobar desert često nam ne trebaju ni rerna ni duga lista sastojaka. Ovaj kolač od keksa i šlaga pravi se brzo, bez komplikacija, a rezultat je mekana, kremasta slastica kakva se pamti iz djetinjstva.
Idealan je za nenajavljene goste, kasne večeri ili one dane kad vam se jednostavno ne da dugo stajati u kuhinji.
Sastojci
- 36 malih petit keksa
- malo eurokrema
- 1 krema za tortu s okusom vanilije
- 200 ml šlaga
- 100–150 ml hladnog mlijeka
- malo kakaa
Priprema
Na 12 keksa tanko premažite eurokrem (Nutella, Maza, Eurokrem ili neki drugi, vama po volji), pa ih poklopite s još 12 keksića kako bi dobili "sendviče". Preostale kekse kratko umočite u hladno mlijeko (tek toliko da omekšaju) i složite ih u pleh ili manju tepsiju.
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Svi za jednog, jedan za svi
U posebnoj posudi umutite kremu za tortu, zajedno sa šlagom, a zatim postepeno dodajite mlijeko dok ne dobijete glatku, prozračnu kremu. Kremu ravnomjerno rasporedite preko slojeva keksa, pa na vrh poredajte "sendviče" koje ćete također kratko umočiti u mlijeko. Završite laganim posipanjem kakaa i ostavite kolač u frižideru da se dobro ohladi: što duže stoji, to će biti mekši i ljepši za rezanje.
Mali trikovi za savršen rezultat
- Ne pretjerujte s mlijekom: keks treba omekšati, ali ne smije se raspadati.
- Dublji okus: U mlijeko dodajte par kapi ruma, vanilije ili likera od lješnjaka.
- Voćna varijanta: Između slojeva ubacite tanke kriške banane ili malo bobičastog voća.
- Čokoladni završetak: Umjesto kakaa, možete preliti kolač tankim slojem otopljene čokolade za "wow" efekt. Čokoladu otopite na pari i dodajte par kapi ulja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.