Pripremite tjesteninu na drugačiji način: Tajna savršenih "Alfredo špageta"

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite tjesteninu na drugačiji način: Tajna savršenih "Alfredo špageta"

Tjestenina je nezaobilazan dio svakodnevne prehrane, brza, jednostavna i uvijek ukusna.

Nakon napornog dana, mnogi posežu za ovim jednostavnim jelom, ali postoji jedan mali trik koji običnu pastu može pretvoriti u pravo gastronomsko iskustvo. Riječ je o zapečenoj tjestenini, dodatnom koraku koji uz minimalan trud daje nevjerovatno ukusan rezultat.

Internetom se posljednjih sedmica širi novi recept koji je osvojio ljubitelje hrane širom svijeta, Alfredo zapečene špagete. Ovaj kremasti, bogati obrok gotov je za svega 40 minuta, a donosi savršenu kombinaciju hrskave korice i mekanog, kremastog središta. Dok se tjestenina kuha, priprema se neodoljivi umak od sira koji je esencija ovog jela.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 11 osoba, među njima policajci i carinici

Umak se pravi tako što se najprije napravi klasični "roux", mješavina putera, brašna i mlijeka. Zatim se doda još mlijeka, pavlake, te obilne količine parmezana i mocarele, uz malo bijelog luka u prahu i prstohvat soli. Kada umak postane gladak i svilenkast, miješa se s kuhanim špagetima koji su kuhani tek toliko da ostanu lagano tvrdi, jer će se dodatno termički obraditi u rerni.

Smjesa se zatim prebaci u vatrostalnu posudu, pospe preostalim sirom i peče oko 20 minuta dok ne dobije zlatnu, hrskavu površinu. Za dodatni efekat, preporučuje se da se jelo kratko zapeče i pod grilom, tri do četiri minute su dovoljne da se stvori savršena korica.

Ovaj obrok savršen je za rane jesenje večeri i sigurno će oduševiti svakog gosta. Ako niste ljubitelj špageta, The Kitchn predlaže da isprobate i druge vrste tjestenine poput gemelija, rigatonija ili fettuccina. Spoj kremaste teksture i hrskavog vrha čini ovaj recept jednim od onih koje ćete, jednom kada probate, poželjeti praviti iznova i iznova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak