Poznati kuhar otkriva: Najčešće greške koje se pravre pri pripremi burgera na roštilju
Sa dolaskom još jednog sunčanog i toplog vikenda, mnogi širom svijeta planiraju druženja uz roštilj.
Ipak, poznati kuhar Jackson Boxer, osnivač restorana Brunswick House i Orasay, upozorava na česte greške koje mnogi prave prilikom pripreme burgera od izbora sira do dodataka poput kečapa i salate.
Boxer posebno kritikuje upotrebu kečapa, za koji kaže da "potpuno uništava" okus kvalitetnog mesa. Također upozorava na popularne prethodno narezane sireve koje mnogi kupuju zbog praktičnosti, tvrdeći da cheddar "uglavnom ima okus emulgiranih masnoća" te da ne doprinosi složenosti ukusa burgera. Umjesto toga, preporučuje mlađi Gorgonzola sir, koji pruža blagu slatkoću i nježnu pikantnost, idealno se suprotstavljajući bogatom okusu mesa.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Kada je riječ o dodatcima, Boxer preferira minimalistički pristup. Gherkine bi, kaže, trebalo služiti sa strane, a ne stavljati direktno u burger. Salata i drugi "osvježavajući" dodaci, po njemu, često samo narušavaju jednostavnost i balans okusa. Jedine iznimke koje bi prihvatio su kriška kvalitetnog paradajza ili luka.
Na temu vegetarijanskih i veganskih alternativa, Jackson priznaje da ga većina nije impresionirala. Jedini vegetarijanski burger koji mu se zaista svidio bio je onaj iz njujorškog restorana Superiority Burger, napravljen od slanutka, kvinoje, luka i začina. Ipak, smatra da nijedna alternativa ne može nadmašiti falafel, koji opisuje kao "nepopravljivo dobar".
Kao pobornik jednostavne hrane, Boxer se prisjetio skromnih početaka Brunswick House restorana, koji je prvobitno bio tek sendvič bar. "Radio sam jednostavna jela jer sam imao samo malu peć i ringlu", rekao je. Danas, njegov restoran spaja eleganciju s autentičnim okusima, ali osnovna filozofija ostaje ista.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.