Okus tradicije: Najbolji domaći kadaif koji će vas osvojiti na prvi zalogaj

0
Radiosarajevo.ba
Okus tradicije: Najbolji domaći kadaif koji će vas osvojiti na prvi zalogaj

Ako ste se zasitili modernih slastica poput Dubai čokolade, možda je pravo vrijeme da se vratite tradicionalnim okusima.

Domaći kadaif, pripremljen po originalnom receptu, ne traži mnogo vremena ni truda, a rezultat je raskošna poslastica koja miriše na djetinjstvo i porodične proslave.

Sastojci:

400 g kadaif rezanaca
125 g putera
150 g oraha
800 ml vode
700 g šećera
2 kesice vanilin šećera
sok od pola limuna

Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"

Priprema:

Tepsiju najprije premažite s trećinom otopljenog putera. Preko toga ravnomjerno rasporedite kadaif rezance, a zatim preko njih stavite ostatak putera isjeckanog na tanke listiće. Pecite u rerni zagrijanoj na 150 stepeni, dok površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Dok se kadaif peče, pripremite agdu: u šerpu sipajte vodu, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Kada proključa, kuhajte još 15 minuta, pa sklonite s ringle da se prohladi.

Ovaj ljetni kolač je apsolutni hit: Bez rerne do savršenog, kremastog okusa

Nakon što je kadaif pečen, pospite ga sjeckanim orasima i nježno promiješajte rezance viljuškom, kako bi puter obavio svaki dio. Na kraju ga prelijte pripremljenom agdom i ostavite da odstoji najmanje 12 sati kako bi upio svu sočnost.

Uživajte u svakom zalogaju ove tradicionalne, mirisne poslastice!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak