Ne treba vam prašak za pecivo: Ovaj prirodni sastojak učinit će tijesto neodoljivim

0
Radiosarajevo.ba
Ne treba vam prašak za pecivo: Ovaj prirodni sastojak učinit će tijesto neodoljivim

Zaboravite na kesice i aditive – savršeno meko i vazdušasto tijesto možete dobiti uz samo dva sastojka koja već imate kod kuće: limunov sok i sodu bikarbonu.

U dodiru ovih sastojaka stvara se isti efekat kao kod praška za pecivo – oslobađa se ugljen-dioksid koji podiže tijesto. Razlika je u tome što limun ne ostavlja gorak trag i ne sadrži hemijske dodatke.

Kako se koristi?

Na 500 g brašna dodajte 1 kašičicu sode bikarbone i 1 kašiku svježe cijeđenog limunovog soka, koji se ubacuje na kraju, prije pečenja.

Iz Sarajeva odgovorili Željezničaru: "Nećemo ulaziti u prepucavanja"

Ova kombinacija daje mekše, zdravije i ukusnije tijesto, idealno za palačinke, mafine, biskvite i domaći hljeb.

Ako nemate limun, kao zamjena mogu poslužiti jogurt, kefir ili jabukovo sirće – svi oni prirodno aktiviraju sodu i čine tijesto prozračnim, bez hemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak