Najbolji trik za pripremu bifteka: Iskoristite namirnicu koju sigurno imate u kući
Iako se biftek često smatra luksuznim obrokom rezerviranim za restorane, uz pravilan pristup moguće ga je pripremiti i kod kuće bez velikog troška. Ključ uspjeha krije se u pripremi mesa prije same termičke obrade.
Stručnjaci za kuhanje otkrivaju da crni čaj može biti iznenađujuće efikasan prirodni omekšivač mesa, koji bifteku daje i poseban dimljeni okus.
Crni čaj je bogat taninima, prirodnim spojevima koji razgrađuju proteine u mesu, čime se postiže nježnija i mekša tekstura. Osim što pomaže da meso ne bude žilavo, čaj bifteku daje lagano gorkastu i zadimljenu aromu koja ga dodatno obogaćuje. Ako želite slađi i karameliziraniji ukus, možete dodati i kašiku šećera ili meda u marinadu, ali to ostaje stvar ličnih preferencija.
Tarik Muharemović briljirao protiv Fiorentine, Džeko s klupe gledao show kolege iz reprezentacije
Priprema marinade je jednostavna: potrebno je skuhati jednu do dvije šolje crnog čaja i ostaviti da se ohladi. Kada dostigne sobnu temperaturu, dodajte prstohvat soli, a po želji i zaslađivač. Potom uronite biftek u čaj i ostavite da se marinira najmanje dva, a idealno osam do 24 sata. Što duže meso odstoji u marinadi, to će biti mekše i bogatijeg ukusa.
Prema savjetima kulinarskog portala Food Republic, važno je da meso bude potpuno prekriveno tečnošću kako bi upilo tanine i zadržalo vlagu tokom pečenja. Šećer u marinadi dodatno će doprinijeti formiranju hrskave, zlatno-smeđe korice prilikom pečenja.
Ova metoda nije samo ukusna već i pristupačna alternativa skupim restoranima. S nekoliko osnovnih sastojaka i malo vremena, kod kuće možete pripremiti biftek koji će impresionirati i najzahtjevnija nepca.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.