Najbolja večera i "melem za crijeva": Recept za starinsku cicvaru gotovu za čas posla

2
Radiosarajevo.ba
Najbolja večera i "melem za crijeva": Recept za starinsku cicvaru gotovu za čas posla

Ovaj tradicionalni recept za cicvaru dolazi iz vremena kada je ovo jelo bilo često na stolu svake večeri.

Cicvara je bila nezamjenjiv dio kuhinje na našim područjima. Pravi se od žutog ili bijelog kukuruznog brašna, a u zavisnosti od regije, dodaju se kajmak ili sir.

Jedna od tajni ovog starinskog recepta leži u kvalitetu kajmaka. Što je kajmak kremastiji i masniji, cicvara će biti ukusnija. Smatra se da ovo jelo izuzetno poboljšava probavu, zbog čega mu se često pridaje naziv "melem za crijeva".

IDDEEA upozorava: "Zbog nametnutog budžeta neće biti moguće pravovremeno izmirivati obaveze"

Sastojci:

2 dl vode
2 dl mlijeka
300-400 g sira škripaca ili kajmaka
8 kašika bijelog kukuruznog brašna
1 kašika nerastopljene masti (ako se koristi kajmak, mast nije potrebna)
1 kašičica soli
1 kašika meda

Priprema:

U šerpu staviti mlijeko, vodu i mast, pa zagrijavati dok ne prokuva. Zatim dodati sir i so, dobro promiješati i ponovo pustiti da prokuha. Kada ponovo zakuha, smanjiti temperaturu i dodati kukuruzno brašno. Stalno miješati dok smjesa ne počne polako krčkati, oko desetak minuta. 

Najbolja je dok je vruća. Može se poslužiti uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mlijeko, a po želji može se pripremiti i salata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak