Ljetni recept koji generacijama oduševljava: Evo kako napraviti najbolji starinski sataraš
Okusom bogati sataraš jedno je od onih tradicionalnih jela koje nas uvijek podsjeti na ljeto. Čim stigne sezona paprike i paradajza, ovo lagano, ali hranjivo jelo postaje nezaobilazno na mnogim trpezama. Može se poslužiti samostalno, kao glavno jelo, ili kao savršen prilog uz razne specijalitete.
Priprema
Prvo pripremite paradajze kako bi im kasnije lakše uklonili kožicu. U veću posudu stavite vodu da proključa, a u međuvremenu na svakom paradajzu lagano zasijecite kožicu u obliku križa. Kada voda provri, sklonite je sa šporeta i u nju stavite paradajze. Dok stoje u vodi, očistite i narežite ostalo povrće.
Luk ogulite i narežite na ploške, a paprikama uklonite sjemenke pa ih isjecite na trakice. Zatim izvadite paradajze, ogulite im kožicu i narežite ih na kockice.
Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice
U dublju posudu sipajte ulje i pustite da se zagrije. Dodajte luk i pržite ga oko deset minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga ubacite paprike – prvo žute, pa zelene – i sve dobro izmiješajte. Poklopite i pustite da krčka 15 minuta.
Potom dodajte narezani paradajz i kuhajte još oko pola sata, povremeno miješajući. Tokom kuhanja tekućina će se postepeno reducirati. Pred kraj posolite i pobiberite po ukusu te ostavite da se kuha još nekoliko minuta.
Sataraš je spreman za posluživanje – uživajte u njegovom punom ljetnom okusu!
Sastojci
2 veća crvena luka
4 žute paprike
4 zelene paprike
6 paradajza
suncokretovo ulje za prženje
so
biber
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.