Ljetna salata koja osvaja: Grilovani kukuruz, avokado i paradajz u savršenoj kombinaciji

0
Radiosarajevo.ba
Ljetna salata koja osvaja: Grilovani kukuruz, avokado i paradajz u savršenoj kombinaciji

Ako volite pečeni kukuruz, sigurno ćete zavoljeti i ovu osvježavajuću salatu.

Sočni, grilovani kukuruz upotpunjen je svježim avokadom i paradajzom, a sve je začinjeno laganim vinaigrette preljevom od limete, maslinovog ulja i aromatičnih začina. Salatu dobro ohladite i poslužite kao savršen dodatak mesu ili povrću s roštilja.

Sastojci

2 svježa klipa kukuruza šećerca
1 kašičica soli
5 kašika maslinovog ulja
8 kašika soka od limete
½ kašičice mljevenog kima
1 avokado, narezan na kockice
220 g cherry paradajza, prepolovljenih
45 g crvenog luka, sitno nasjeckanog
30 g svježeg korijandera, nasjeckanog
¼ kašičice mljevenog crnog papra

Otvoren Diplomatski zimski bazar u Sarajevu: Humanost, tradicija i svjetske kulture na jednom mjestu

Priprema

Očistite roštilj i zagrijte ga na umjerenoj temperaturi, oko 180 stepeni. Kukuruz premažite s dvije kašike maslinovog ulja i pospite pola kašičice soli. Pecite ga zatvorenog poklopca na srednje jakoj vatri, okrećući povremeno, dok ne dobije lijepu zlatnu boju i omekša, oko 10 do 15 minuta. Nakon pečenja ostavite kukuruz da se malo ohladi, zatim nožem skinite zrna u veliku zdjelu.

U manjoj posudi umutite preostalo maslinovo ulje, sok od limete, mljeveni kim, so i biber. U zdjelu s kukuruzom dodajte avokado, paradajz, luk i korijander, pa sve lagano prelijte pripremljenim preljevom. Nježno promiješajte da se svi sastojci sjedine.

Recept za zdraviju verziju gibanice: Ukusna, brza i lagana za vašu liniju

Poslužite odmah ili dobro ohladite prije serviranja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak