Kako učiniti goveđi gulaš sočnijim: Kulinarska tajne vrhunske kuharice

0
Radiosarajevo.ba
Kako učiniti goveđi gulaš sočnijim: Kulinarska tajne vrhunske kuharice

Goveđi gulaš je jedno od najomiljenijih jesenjih jela koje nas grije u hladnijim danima, ali često može ispasti pretežak i masan ako se ne koristi pravi balans sastojaka.

Iako je riječ o izrazito mesnom jelu, uz nekoliko jednostavnih dodataka moguće je dobiti savršenu ravnotežu okusa. Kuharica Ashley Fehr, osnivačica bloga The Recipe Rebel, otkrila je jednostavan trik koji čini razliku, dodatak balzamičnog octa.

Balzamični ocat, zbog svoje prirodne kiselosti, ublažava intenzivne i masne note goveđeg gulaša, dok istovremeno pojačava prirodne arome povrća i mesa. "Okus ovog gulaša je neodoljiv. Kiseli balzamični ocat i prirodna slatkoća meda savršeno se stapaju s drugim sastojcima poput Worcestershire sosa, bijelog luka i još mnogo toga", rekla je Ashley. Osim što daje dubinu, balzamični ocat također pomaže da meso postane mekano i sočno.

Detalji dvostrukog ubistva i samoubistva porodice iz BiH: Tijela danima bila u kući užasa

Za pripremu jednostavnog, ali ukusnog gulaša, potrebni su osnovni sastojci: 450g goveđeg mesa, 450g krompira, tri mrkve, jedan celer, pola glavice luka, bijeli luk, goveđa supa, balzamični ocat, med, paradajz pire, Worcestershire sos, gustin i začini. Priprema se može obaviti u sporom kuhalu ili na šporetu, zavisno o vremenu koje imate.

Usporeni način kuhanja idealan je za dane kada nemate vremena stalno nadgledati jelo. Sve sastojke se ubace u spor kuhalo i ostave da se kuhaju šest do osam sati na laganoj temperaturi. S druge strane, tradicionalna priprema na šporetu omogućava bolje upravljanje jačinom okusa, jer se meso prvo prži do zlatno-smeđe boje, a zatim kuha u bogatom sosu do potpune mekoće.

Bez obzira koji način pripreme odaberete, dodatak balzamičnog octa pretvoriće običan gulaš u pravi gastronomski užitak. Uz minimalan trud, dobit ćete jelo koje je puno okusa, savršeno teksturirano i koje će sigurno oduševiti sve ukućane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak