Ide uz sve: Recept za zdravu i slasnu salatu od paprika
Ljetna kuhinja ne bi bila potpuna bez paprika. Ova povrtna kultura, porijeklom iz Južne i Srednje Amerike, jede se već hiljadama godina. Kolumbo ju je u 15. stoljeću donio u Europu, a postupno je postala nezaobilazan dio i hrvatskih stolova.
Paprika je izuzetno zdrava – sastoji se od čak 92 posto vode, a u 100 grama sadrži svega oko 30 kalorija. Osim toga, bogata je vitaminom C i prehrambenim vlaknima.
U regiji se priprema u mnogim tradicionalnim jelima, od ajvara do punjenih paprika, a odlična je i kao sastojak osvježavajućih salata koje se savršeno slažu s mesom, ribom ili drugim povrtnim jelima.
Savez kolumnista | Tomislav Marković: Ratni zločinci - najzaslužniji građani Srbije
Predstavljamo vam jednostavan recept za ukusnu salatu od paprika, koju možete pripremiti koristeći različite vrste – od babura do rog paprika.
Sastojci za salatu od paprika:
- 300 g svježe paprike
- 50 g mrkve
- 30 g crvenog luka
- 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika bijelog sirćeta
- ½ kašike limunovog soka
- 1 čajna kašika meda
- ½ čajne kašike senfa
- ½ čajne kašike naribanog bijelog luka
- ½ čajne kašike sušenog origana
- sol i biber po želji
- listovi mente
Priprema salate od paprika:
- Operite i očistite paprike. Narežite ih na tanke trake.
- Ogulite mrkvu i luk i nasjeckajte ih na tanke trakice. Pomiješajte povrće u zdjeli.
- U zasebnoj zdjelici napravite preljev za salatu: pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, sirće, limunov sok, senf, med, naribani bijeli luk i začine. Sve dobro promiješajte.
- Prelijte dressing preko salate i stavite u frižider da se salata ohladi.
- Kod posluživanja dodajte i nasjeckane listiće mente ili nekog drugog svježeg začinskog bilja po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.