Doručak kojeg će voljeti svi ukućani: Jednostavan recept za pizza-pitu
Posljednjih godina sve je popularnija pizza pita, kombinacija poznatog tijesta i bogatog nadjeva, ali u obliku pite koja se lako priprema i još lakše dijeli. Ova verzija posebno je praktična za porodična okupljanja, druženja s prijateljima ili kao brzi ručak koji će svi voljeti.
Za razliku od klasične pizze, pizza pita se peče u tepsiji, pa nadjev ostaje sočan, a kora hrskava. Još jedna prednost je što se može jesti i topla i hladna – jednako je ukusna.
Sastojci
- 500 g brašna
- 1 kvasac (svježi ili suhi)
- 250 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
Za nadjev
- 200 g šunke (ili pureće/pileće salame)
- 200 g sira (kačkavalj, trapist ili mozzarella)
- 150 g šampinjona
- 200 ml pelata ili paradajz sosa
- origano, bosiljak ili začini po želji
Priprema
U mlakom mlijeku rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se aktivira 10 minuta. U veću posudu staviti brašno, so, ulje, jaje i nadošli kvasac, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 30–40 minuta.
Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći
Kada tijesto naraste, podijeliti ga na dva dijela. Prvu polovinu razviti i staviti u podmazanu tepsiju. Premazati paradajz sosom, pa rasporediti šunku, gljive i ribani sir. Poklopiti drugom polovinom tijesta, blago pritisnuti rubove i po želji odozgo premazati jajetom.
Peći na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Poslužiti toplo, uz dodatak jogurta ili salate.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.