Doručak kojeg će voljeti svi ukućani: Jednostavan recept za pizza-pitu

0
Radiosarajevo.ba
Doručak kojeg će voljeti svi ukućani: Jednostavan recept za pizza-pitu

Posljednjih godina sve je popularnija pizza pita, kombinacija poznatog tijesta i bogatog nadjeva, ali u obliku pite koja se lako priprema i još lakše dijeli. Ova verzija posebno je praktična za porodična okupljanja, druženja s prijateljima ili kao brzi ručak koji će svi voljeti.

Za razliku od klasične pizze, pizza pita se peče u tepsiji, pa nadjev ostaje sočan, a kora hrskava. Još jedna prednost je što se može jesti i topla i hladna – jednako je ukusna.

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 kvasac (svježi ili suhi)
  • 250 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje

Za nadjev

  • 200 g šunke (ili pureće/pileće salame)
  • 200 g sira (kačkavalj, trapist ili mozzarella)
  • 150 g šampinjona
  • 200 ml pelata ili paradajz sosa
  • origano, bosiljak ili začini po želji

Priprema

U mlakom mlijeku rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se aktivira 10 minuta. U veću posudu staviti brašno, so, ulje, jaje i nadošli kvasac, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 30–40 minuta.

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Kada tijesto naraste, podijeliti ga na dva dijela. Prvu polovinu razviti i staviti u podmazanu tepsiju. Premazati paradajz sosom, pa rasporediti šunku, gljive i ribani sir. Poklopiti drugom polovinom tijesta, blago pritisnuti rubove i po želji odozgo premazati jajetom.

Peći na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Poslužiti toplo, uz dodatak jogurta ili salate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak