Domaći kuhani paradajz na starinski način: Prirodni okus, bez aditiva

0
Radiosarajevo.ba
Domaći kuhani paradajz na starinski način: Prirodni okus, bez aditiva

Kada jednom pripremite i probate kuhani paradajz na starinski način, vjerovatno ćete zaboraviti na sve druge recepte. Ovaj domaći paradajz idealan je za pripremu čorbi, sosova i drugih jela, a može poslužiti i kao ukusan i zdrav sok.

Ključ je u odabiru zrelih i zdravih plodova, bez oštećenja i tragova truljenja, dok luk i celer daju poseban šmek i bogatstvo ukusa.

Kuhani paradajz na starinski način

Sastojci:

  • 6 kg paradajza (prije čišćenja)
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • crni luk
  • ljute papričice
  • celer

Priprema:

  • Paradajz dobro operite, očistite i isijecite na komade koje ćete samljeti u mašini pa procijediti u specijalnoj cjediljki.
  • Uspite u šerpu, dodajte so i šećer i kuhajte. Kad provri, nastavite sa kuhanjem još 15 minuta.
  • Flaše zagrijte u rerni, 10 minuta na 100 stepeni.
  • Vruć paradajz sipajte u vruće flaše. Na svaku stavite parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnite gumicom i stavite zatvarač. Flaše uvijte u peškir i ostavite 24 sata da se ohlade.

[related]https://radiosarajevo.ba/sport/kosarka/dubravko-barbaric-za-radiosarajevoba-zelja-nam-je-da-se-vratimo-u-skenderiju-ali/616829?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak