Dolcela recept | Šnenokle – kremasti klasik iz djetinjstva
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Šnenokle su jedan od onih deserata koji nas vraćaju u djetinjstvo. Lagani oblaci od bjelanaca u bogatom kremu od vanilije čine ovaj desert neodoljivim.
Sastojci
- 6 jaja
- 1 l mlijeka
- 100 g šećera
- ½ mahune vanilije
- 1 kašika gussnela Dolcela
Priprema
Priprema bjelanaca – Odvojiti bjelanca od žumanaca i umutiti ih sa 4 kašike šećera u 'čvrst snijeg'.
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Kuhanje snijega – Mlijeko zagrijati do vrenja, zatim smanjiti temperaturu i kašikom spuštati kuglice od bjelanaca. Kuhati ih po minut sa svake strane i vaditi rešetkastom kašikom.
Priprema kreme – Žumanca umutiti sa preostalim šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U tu smjesu dodati malo toplog mlijeka, promiješati i zatim sipati u preostalo mlijeko.
Kuhanje kreme – Uz neprestano miješanje, kuhati krem dok ne postane gust.
Slaganje i serviranje – Šnenokle servirati tako što se snijeg od bjelanaca prelije toplim kremom.
Hlađenje – Ostaviti da se ohladi prije posluživanja.
Savjeti za savršen rezultat
Bjelanca mutite u potpuno suhoj posudi kako bi snijeg bio čvrst.
Snijeg kuhajte na laganoj vatri kako ne bi izgubio oblik.
Za dodatnu aromu, u krem možete dodati malo narendane korice limuna ili ruma.
Šnenokle su lagan, prozračan i osvježavajući desert koji nikada ne izlazi iz mode!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.