Dolcela recept | Prhki keksi s jabukama – domaći kolačići koji osvajaju na prvi zalogaj

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Prhki keksi s jabukama – domaći kolačići koji osvajaju na prvi zalogaj

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Ovi prhki keksi s jabukama su savršen spoj nježnog tijesta i sočnog nadjeva od jabuka. Idealni su za svaku priliku, bilo da želite počastiti goste ili uživati u slatkom zalogaju uz kafu ili čaj.

Sastojci (za oko 30 keksića)

Tijesto

U ovom dijelu BiH penzije rastu za 6,25 posto: Koliko je to u markama

  • 280 g glatkog brašna
  • 20 g kukuruznog škroba
  • 150 g putera (sobne temperature)
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer Dolcela
  • 1 kašičica praška za pecivo Dolcela
  • prstohvat soli
  • 1 žumance
  • 50 g kiselog vrhnja​

Nadjev

  • 2 velike jabuke
  • 1 kašičica šećera
  • 1 vanilin šećer Dolcela
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica putera
  • 2 keksa Petit Beurre (izmrvljena)​

Za posipanje

  • šećer u prahu

Priprema

Priprema tijesta

U zdjeli pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, šećer u prahu, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.

Dodajte puter narezan na komadiće i utrljajte ga u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Dodajte žumance i kiselo vrhnje, te brzo zamijesite glatko tijesto.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.​

Priprema nadjeva

Jabuke ogulite i naribajte.

U tavi otopite puter, dodajte naribane jabuke, šećer, vanilin šećer i sok od limuna.

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se jabuke ne omekšaju i tekućina ne ispari.

Maknite s vatre, dodajte izmrvljene kekse Petit Beurre i ostavite da se nadjev ohladi.​

Oblikovanje keksića

Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela radi lakšeg rukovanja.

Svaki dio razvaljajte između dva lista papira za pečenje na debljinu od oko 2 mm.

Izrežite pravokutnike veličine 5x8 cm.

Na svaki pravougao stavite kašičicu nadjeva i pažljivo zarolajte, pazeći da nadjev ostane unutar tijesta.​

Pečenje

Složite keksiće na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.​

Završni koraci

Pečene keksiće ostavite da se ohlade.

Pospite ih šećerom u prahu prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak