Dolcela recept | Ledeni vjetar – lagana i osvježavajuća poslastica

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Ledeni vjetar – lagana i osvježavajuća poslastica

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Ledeni vjetar je jedna od najomiljenijih torti – lagana, prozračna i osvježavajuća! Kombinacija hrskave kore od bjelanaca, finog krema i voća čini je idealnim desertom za svaku priliku.

Sastojci

Za kore

Sarajevo safari | Margetić objavio fotografiju: Panika među Aleksićevim ljudima. Ko je sljedeći?

  • 10 bjelanjaca
  • 300 g Dolcela vanilin šećer u prahu
  • 1 kašika octa

Za kremu

  • 10 žumanaca
  • 60 g šećera
  • 40 g gussnela Dolcela
  • 300 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera Dolcela
  • 150 g putera

Za šlag

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 šlagfix Dolcela

Za nadjev

  • 3 banane
  • 3 kivija
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema

Priprema kore – Umutiti bjelanca u 'čvrst snijeg', postepeno dodajući šećer. Na kraju dodati sirće i brašno. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 1 sat.

Priprema fila – Umutiti žumanca sa šećerom i gustinom, zatim skuhati u mlijeku dok se ne zgusne. Ohladiti pa dodati umućen puter.

Slaganje torte – Na ohlađenu koru nanijeti kremu, zatim sloj umućene slatke pavlake sa vanilin šećerom i rasporediti voće.

Finalni dodir – Po želji, ukrasiti dodatnim šlagom i voćem.

Savjeti za savršen rezultat

Koru pecite na nižoj temperaturi kako bi ostala lagana i hrskava.

Krema mora biti potpuno ohlađena prije dodavanja putera kako bi bila glatka.

Voće birajte prema sezoni, a možete koristiti i kombinaciju bobičastog voća za osvježavajući okus.

Ledeni vjetar je prava poslastica za ljubitelje laganih i voćnih deserata – osvježavajuć i neodoljiv!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak