Dolcela recept | Jednostavna pita sa šljivama koja se topi u ustima
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Pita sa šljivama je savršen spoj prhkog tijesta i sočnog nadjeva od šljiva, idealna za one koji izbjegavaju jaja ili gluten.
Sastojci
Prhko tijesto
Večer za pamćenje u Domu Mladih: Marko Louis zagrijao srca sarajevske publike
- 220gr MIX B brašna
- 1 prašak za pecivo Dolcela
- 50 gr šećera kristala
- 1 pudinga od vanilije Dolcela
- 2 kašike vode
- 150 gr omekšalog margarina
- 3 kašike aquafabe (to je za 1 jaje)
Nadjev
- oko 700gr šljiva
- 2 kašike šećera kristala
- 1 kašika Dolcela Gussnel
- 1 kašičica cimeta
Priprema
Priprema tijesta
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto dok ne dobijete glatku smjesu.
Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižideru 1 sat.
Priprema nadjeva
Narezane šljive pomiješajte sa šećerom, gustinom i cimetom.
Sastavljanje pite
Pleh dimenzija 15x30 cm ili okrugli kalup promjera 28 cm podmažite.
Dvije trećine tijesta utisnite u dno pleha.
Rasporedite nadjev od šljiva preko tijesta.
Preostalo tijesto izmrvite po vrhu.
Pečenje
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
Hlađenje
Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Savjeti
Ako nemate aquafabu, možete koristiti 1 jaje umjesto 3 kašike aquafabe.
Za dodatnu aromu, možete dodati malo naribane korice limuna u tijesto.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.