Dolcela recept | Crno-bijeli kolač sa pudingom od jabuka – Neodoljiva kombinacija okusa
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Crno-bijeli kolač sa pudingom od jabuka donosi savršen spoj sočnog tijesta i mirisnog voćnog nadjeva. Ovaj desert nije samo vizualno privlačan već i izuzetno ukusan, spajajući čokoladni i vanilin sloj sa svježinom jabuka.
Sastojci
Biskvit
Znate li kolika je maksimalna dozvoljena brzina na autoputevima bivše Jugoslavije?
- 4 jaja
- 250 grama pšenično glatko brašno Podravka
- 170 grama putera ili margarina
- 200 grama šećera
- 2 vrećice vanilin šećer Dolcela
- 2 čajne kašike praška za pecivo Docela
- 2 kašike kakaa u prahu Dolcela
Krema
- 2 vrećice vanilin pudinga Dolcela
- 1 vrećica cimet šećera Dolcela
- 3 jabuke
- 700 ml mlijeka
Priprema
Priprema biskvita – Za tamni biskvit umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje, mlijeko, kakao, brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite i sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ispecite na 180°C oko 15 minuta.
Priprema svijetlog biskvita – Postupak je isti kao za tamni biskvit, samo bez kakaa. Ispecite na 180°C oko 15 minuta.
Priprema pudinga od jabuka – Jabuke ogulite, narendajte i stavite u vodu sa šećerom. Kad zavri, dodajte puding razmućen u malo vode. Miješajte dok se ne zgusne.
Slaganje kolača – Na tamni biskvit stavite vrući puding od jabuka, pa poklopite svijetlim biskvitom. Ostavite da se ohladi.
Dekoracija – Kolač pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom.
Savjeti za savršen rezultat
Jabuke možete kombinirati s cimetom za dodatnu aromu.
Kolač je najbolje ostaviti u frižideru nekoliko sati prije posluživanja kako bi se svi slojevi sjedinili.
Crno-bijeli kolač sa pudingom od jabuka je savršen spoj čokolade i voćne svježine – jednostavan za pripremu, a preukusan za svaku priliku!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.