Dolcela recept | Šnite sa marelicama i orasima - Ukusna kombinacija voća i orašastih plodova

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Šnite sa marelicama i orasima - Ukusna kombinacija voća i orašastih plodova
Foto: Coolinarika / Šnite sa marelicama i orasima

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Šnite sa marelicama i orasima su sočne, mirisne i jednostavne za pripremu. Ovaj desert savršeno spaja osvježavajuću kiselost marelica i bogatstvo okusa oraha.

Idealne su za sve prilike, bilo da ih pripremate za obiteljski ručak ili za uživanje uz kafu. Sastojci koji čine ovaj desert su lako dostupni, a rezultat je ukusan i zadovoljavajuć desert.

Tarik Muharemović briljirao protiv Fiorentine, Džeko s klupe gledao show kolege iz reprezentacije

Tarik Muharemović briljirao protiv Fiorentine, Džeko s klupe gledao show kolege iz reprezentacije

Sastojci

Tijesto

  • 1 vrećica suhog kvasca Dolcela
  • 120 ml toplog mlijeka
  • 1 kašičica šećera
  • 480 g glatkog brašna Podravka
  • 1/2 kašičice soli
  • 250 g hladnog putera
  • 4 žumanca
  • 1 vanilin šećer Dolcela
  • 1 limun (korica)

Nadjev od oraha

  • 130 g šećera
  • 240 g mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer Dolcela

Nadjev od marelica

  • 1 kg marelica
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 l vode
  • 5 kašika gussnel Dolcela
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer Dolcela

Saum

  • 4 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer Dolcela
  • 60 ml vode

Priprema

Priprema tijesta – Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte otopljeni puter, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Priprema filea – Marelice operite, očistite od koštica i narežite na komade. U lončiću zagrijte marelice sa šećerom, limunovim sokom i vanilin šećerom, pa kuhajte dok se marelice ne raspadnu i smjesa se zgusne.

Slaganje šnita – Na pleh obložen papirom za pečenje stavite tijesto i ravnomjerno ga rasporedite. Preko tijesta rasporedite pripremljeni fil od marelica, pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 25 minuta.

Premazivanje i posluživanje – Ohladite šnite, pospite šećerom u prahu i narežite na male komade.

Savjeti za savršen rezultat

Ako želite bogatiji okus, možete dodati malo ruma u fil.

Šnite možete ukrasiti i sjeckanim orasima ili čak komadićima čokolade.

Za sočniji desert, možete dodati malo više šećera u fil.

Šnite sa marelicama i orasima su idealan desert za ljubitelje voćnih i orašastih kombinacija. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom desertu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije