Pogledajte debakl Toyote na testu izbjegavanja losa

Radiosarajevo.ba
Pogledajte debakl Toyote na testu izbjegavanja losa
Evropskoj javnosti test izbjegavanja losa postao je poznat 1997. godine kada su švedski novinari prevrnuli tek predstavljeni Mercedes A-klase.

Test koji je bio obavezan na sjeveru Evrope, gdje postoji velika opasnost od bliskog susreta s divljači na cesti, postao je opšteprihvaćeni kriterij ponašanja stabilnosti vozila.

Svi su počeli ispitivati pri kojoj brzini je moguće naglo skrenuti na lijevu stranu ceste (kako bi se izbjegla prepreka-los) a potom naglo vratiti na desnu stranu (kako se ne bi sudarilo s vozilom koje dolazi iz suprotnog smjera).

Upravo je test izbjegavanja losa postao zaslužan za ekspanziju programa elektronske stabilnosti vozila (ESP) koji je od prije nekoliko godina obavezan u svim novim automobilima u EU.

Novinari švedskog magazine Teknikens Värld (Tehnološki svijet) nedavno su ispitivali najpopularnije pick-up modele na testu izbjegavanja losa. Testu su podvrgnuti Ford Ranger, Isuzu D-Max, Mitsubishi L200, Nissan Navara, Ram 1500, Volkswagen Amarok i Toyota Hilux.

Skoro svi modeli su bez problema položili test, sigurno izbjegli losa pri brzini 64 km/h (Ford Ranger i Ram 1500), 66 km/h (Mitsubishi L200 i Isuzu D-Max) ili 67 km/h (Nissan Navara i VW Amarok). Jedini izuzetak bila je Toyota Hilux.

Japanski kamionet se zamalo prevrnuo pri brzini 59,5 km/h, što znači da bi pri brzinama koje su dostigli konkurenti vjerovatno završio na krovu. Hilux se pokazao jednako opasnim i na 17- i na 18-inčnim točkovima što se objašnjava nedostatkom odgovarajućih stabilizatora ovjesa.

Predstavnik švedskog zastupnika Toyote izjavio je da je iznenađen rezultatima i najavio da će kompanija sprovesti istragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak