Da li znate čemu služi mali ključ ugraviran u plastiku iza volana?

0
Radiosarajevo.ba
Da li znate čemu služi mali ključ ugraviran u plastiku iza volana?

Možda niste ni primijetili da vaš automobil ima mali ključ ugraviran u plastiku oko stuba volana. Malo ljudi zna čemu zapravo služi. Možda ga i vi imate, pogledajte.

Prije mnogo godina, tradicionalni ključevi za otvaranje i pokretanje automobila ustupili su mjesto sofisticiranijim ključevima koji nam omogućavaju da daljinski otvorimo vrata i pokrenemo motor bez vađenja ključa iz džepa.

U novije vrijeme su se pojavili napredniji sistemi s kojima možemo da uradimo isto, ali s mobilnog telefona ili jednostavno približavanjem ruke kvaki.

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

Međutim, može doći do kvara ili se vašem pametnom ključu jednostavno isprazni baterija. Pa kako onda ući u kabinu ili upaliti auto?

Pametni ključevi imaju u sebi skriven klasični ključ do kojeg se lako može doći i otključati auto. Ali kada ste u vozilu, kako da ga pokrenete ako vaše vozilo startuje pritiskom na dugme?

Šta je bitnije kod zamjene ulja u automobilu, vrijeme ili kilometraža?

Za to služi ugravirani ključ, najčešće na stubu volana ili na centralnoj konzoli, piše Auto Klub.

Jednostavno približite svoj ključ tom ugraviranom simbolu i tada će sistem dekodirati vozilo i bez obzira na to koliko je baterija u ključu slaba, moći ćete da pokrenete svoj automobil preko dugmeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak