Ova greška koju napravimo na benzinskoj stanici može nas skupo koštati: Izloženi ste velikom riziku

0
Radiosarajevo.ba
Ova greška koju napravimo na benzinskoj stanici može nas skupo koštati: Izloženi ste velikom riziku
Foto: Radiosarajevo.ba / Benzinska pumpa / Ilustracija

Kako tokom ljetnih praznika sve više porodica putuje na veće udaljenosti, vozači su izloženi većem riziku zbog ulijevanja pogrešnog goriva u automobil.

Chris Wood iz AA službe za sanaciju kvarova, naglasio je šta vozači nikako ne smiju učiniti.

Evo nekoliko stvari.

Nedjelja navečer: Radovi na Skenderiji traju i u noćnim satima

Nedjelja navečer: Radovi na Skenderiji traju i u noćnim satima

Šta napraviti ako ste ulili pogrešno gorivo u automobil?

"Ako se vozači nađu u situaciji da su ulili pogrešno gorivo u automobil, važno je da ne pale motor. To bi moglo prouzročiti trajnu štetu i skupe popravke. Umjesto toga, ugasite motor i ako su vozilu potrebni ključevi, izvadite ih iz kontakt brave. Stavite vozilo u neutralni položaj i pokušajte ga odgurati na sigurno mjesto. Sljedeći korak je pozvati tim za pomoć s gorivom jer će oni ispustiti pogrešno gorivo i zamijeniti ga ispravnim", savjetovao je Wood.

Stručnjak pojasnio: Automehaničari ovako varaju vozače

Stručnjak pojasnio: Automehaničari ovako varaju vozače

Iako benzin i dizel služe istoj svrsi, ta dva goriva imaju potpuno različita svojstva koja mogu uzrokovati znatne posljedice ako se stavljaju u pogrešno vozilo. Stavljanje dizela u benzinski automobil općenito je teže učiniti, ali može brzo prekriti komponente poput svjećica, uzrokujući dodatni dim i izostanak paljenja. U ekstremnim slučajevima, pogon benzinskog automobila s dizelom može čak uzrokovati potpuno gašenje motora.

Pogrešno gorivo može oštetiti motor automobila

Međutim, još je opasnije voziti dizelski automobil na benzin jer ne uspijeva učinkovito podmazati dijelove motora i stvara prekomjerno trenje. Kao rezultat toga, vozači koji naprave ovu pogrešku možda će morati potpuno promijeniti motor.

Ako vozači ne shvate da su ulili pogrešnu vrstu goriva u svoj automobil prije polaska, Chris je istakao da će brzo shvatiti uz dim, neobične zvukove i podrhtavanje, koji su obično prisutni. Objasnio je: "Ako je motor upaljen prije nego što vozač shvati da je u vozilo natočeno pogrešno gorivo, mogao bi čuti neobične zvukove. Vozilo bi čak moglo početi izbacivati ​​dim iz ispušne cijevi ili raditi čudne pokrete, poput treskanja, drhtanja i skakanja. Važno je pronaći sigurno mjesto da se zaustavi i isključiti motor što je brže moguće".

Kako bi pomogli vozačima da spriječe pražnjenje rezervoara vozila ili, u nekim slučajevima, popravak, AA je preporučio vozačima da uvijek dvaput provjere pumpu za gorivo koju koriste. Dok su benzinske i dizelske pumpe obično zelene odnosno crne, čitanje oznaka na svakoj može pomoći vozačima da se uvjere da koriste pravo gorivo, piše Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije