Šta je bitnije kod zamjene ulja u automobilu, vrijeme ili kilometraža?

0
Radiosarajevo.ba
Šta je bitnije kod zamjene ulja u automobilu, vrijeme ili kilometraža?
Foto: Pexels / Ilustracija

Kako biste se uredno brinuli o stanju vašeg automobila, jedna od osnovnih zadaća je pravovremena izmjena motornog ulja.

Redovna izmjena direktno utječe na dugovječnost motora, održava ga zdravim i smanjuje rizik od oštećenja. Međutim, među vozačima često se postavlja pitanje: Šta je bitnije pratiti, pređenu kilometražu ili period između dvije izmjene?

Zapravo je bitno obratiti pažnju na oba stanja, tako će vam barem kazati svaki mehaničar. Ali, šta to znači? Na većini modernih automobila ulje se mijenja svakih 15 hiljada kilometara ili nakon godinu dana.

Nedjelja navečer: Radovi na Skenderiji traju i u noćnim satima

Nedjelja navečer: Radovi na Skenderiji traju i u noćnim satima

Neki bi mogli savjetovati i svake dvije godine ili 30 hiljada pređenih kilometara, ali je preporučljivije to raditi svake godine, bez obzira na stanje kilometara. Ulje samo po sebi može gubiti na kvaliteti i ako se automobil jako malo vozi. Ono će slično poput guma koje stoje u vašem podrumu pa i ako se ne voze, s vremenom gubiti svoja kvalitativna svojstva, reći će neki stručnjaci.

Ali, neki će reći i da se izmjena vrši svakih 10 hiljada kilometara, ako se radi o vozilu starijem od 15 godina. Dakle, u svakom slučaju, treba pripaziti na više faktora, piše Jutarnji.

Kako objašnjavaju kolege iz Auto bilda, dobro se uvijek strogo držati uputa proizvođača bez obzira na starost automobila, ali pritom treba znati da je američki laboratorij za automobile Blackstone Laboratories uradio studiju gdje je analizirao kvalitetu različitih proizvođača.

Prema ovoj studiji, kod mijenjanja ulja u automobilu najvažniji su kilometri koje je vozilo prešlo, a ne vrijeme: "Starost ulja nije dovoljan razlog da ga bacite, kilometraža je ono što treba uzeti u obzir".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije