Poznati meteorolog objavio prognozu za april: 'Stiže veliko zahlađenje, a sa njim i snijeg'

1
Radio Sarajevo
Poznati meteorolog objavio prognozu za april: 'Stiže veliko zahlađenje, a sa njim i snijeg'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Snijeg / Ilustracija

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je da će u narednih danima doći do velike promjene vremena, te najavio moguće zahlađenje sredinom sedmice. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"U utorak jača promjena vremena, kiša, grmljavinski pljuskovi, jak sjeverni vjetar i naglo zahlađenje. Sredinom sedmice hladno uz padavine povremeno, preko 800 metara nadmorske visine susnježica i snijeg

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

Oko 19. aprila opasnost od kasnog mraza, zatim malo toplije a oko 21. aprila ponovo malo hladnije uz padavine povremeno. Do kraja mjeseca trenutno nema najava za povratak visokih temperatura.

U ponedjeljak pretežno sunčano i izuzetno toplo, maksimumi lokalno i oko +32 stepena Celzijusa, duvat će umjeren, na planinama i na sjeveru regiona na udare i jak jugozapadni vjetar. U utorak se od sredine dana nad zapadnom, sjevernom i središnjom Hrvatskom, zapadnom i sjevernom BiH, kasnije istočnom Hrvatskom, Vojvodinom ali i jugoistokom Srbije očekuju predfrontalne nestabilnosti uz grmljavinske pljuskove i lokalnu pojavu tuče/grada, olujnog vjetra i jakog sijevanja uz obilnu kišu.

Marko Ćubrilo prognoza
FOTO: Facebook: Marko Ćubrilo prognoza

U isto vrijeme sa sjeverozapada će se spuštati jak hladan front koji će donositi mjestimičnu kišu, jak sjeverni vjetar i naglo zahlađenje. U utorak maksimumi od samo oko +5 na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske do oko +30 na jugoistoku Srbije. U noći ka srijedi pa sve do četvrtka ujutro na vrijeme nad nama će uticati sekundarni ciklon i dalji priliv hladnog vazduha, te će uz pretežno oblačno vrijeme biti čestih padavina i to posebno nad središnjim, istočnim, južnim i jugoistočnim dijelovima regiona.

Kao posljedica zahlađenja snježna granica u naglom padu na oko 800mnv, prvo nad Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a zatim i nad sjeverom Crne Gore kao i nad zapadom Srbije. U četvrtak snijeg preko 900mnv i na jugoistoku Srbije. Duvaće pojačan, sjeverozapadni vjetar, a duž većeg dela obale jaka bura. U srijedu i četvrtak dnevni maksimum do +4 do +14 stepeni Celzijusa, preko 900mnv maksimum samo do +2 stepena Celzijusa.

U četvrtak sredinom dana prestanak padavina i djelimično razvedravanje tako da noć ka petku donosi veliku opasnost do pojave kasnog mraza. Vjetar će oslabiti tako da bi se minimumi nad višim predjelima regiona mogli lokalno spustiti i oko -4 stepena Celzijusa, dok bi nad nizijama oni vjerojatno bili od -1 do +4 stepena Celzijusa. Kako će pojava mraza zavisiti od mnogo detalja njena konačne procjena će biti moguća tek u srijedu ili četvrtak.

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stižu susnježica i snijeg u ovim dijelovima BiH

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stižu susnježica i snijeg u ovim dijelovima BiH

U petak i subotu malo toplije, dok bi još u petak na jugu i jugoistoku regiona bilo padavina uz snježnu granicu na oko 900mnv. U nedjelju je moguće novo pogoršanje uz padavine i manje zahlađenje. Petak i subota donose maksimume od +7 do +17, a u nedjelju bi se oni mogli kretati od +5 do +14 stepeni Celzijusa. Ansamble niz ECMWF dosta sporo podiže srednju liniju niza i sve do oko 26. aprila je drži ispod prosjeka za april, dok bi se ona zatim trebala približiti prosjeku. Što se tiče padavina, poslije 23. aprila one bi se do oko 27. aprila mogle češće javljati.

Pred nama je veoma nagla promena vremena koja nastupa u utorak kada se za vrlo kratko vrijeme očekuje pad temperature i za preko 15 stepeni Celzijusa. Poslije 17.04.ulazimo i relativno hladan period uz češću pojavu padavina. Na žalost postoji opasnost od pojave kasnog, vlažnog snijega i kasnog mraza, posebno oko 19. aprila", naveo je Marko Ćubrilo u objavi na Facebooku.

U UTORAK JAČA PROMENA VREMENA, KIŠA, GRMLJAVINSKI PLJUSKOVI, JAK SEVERNI VETAR I NAGLO ZAHLAĐENJE. SREDINOM NEDELJE...

Posted by Marko Cubrilo on Sunday, April 14, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije