Odbjegli biznismen izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije

0
Radiosarajevo.ba
Odbjegli biznismen izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije
Foto: Screenshot / Kolaž / Izručen Duško Knežević

Optuženi biznismen Duško Knežević, nekadašnji predsjednik Atlas grupe, izručen je Crnoj Gori iz Velike Britanije 30. aprila, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su precizirali, Crna Gora ga potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori.

"Zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca".

Ministar Katica: Nemamo efikasan sistem resocijalizacije, većinu krivičnih djela počine recidivisti

Ministar Katica: Nemamo efikasan sistem resocijalizacije, većinu krivičnih djela počine recidivisti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Kneževića potražje od jula 2019. godine, a protiv njega su podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebe u privredi.

Od pokretanja istrage boravio je u Velikoj Britaniji, čiji je državljanin. Ekstradicija je realizovana rano jutros, 30. aprila posebnim letom na relaciji London - Podgorica.

Ekstradicioni postupak su sproveli Uprava policije i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije, uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i njihove Ambasade u Podgorici.

Crna Gora: Uhapšen turski biznismen povezan s građevinskim firmama

Crna Gora: Uhapšen turski biznismen povezan s građevinskim firmama

Knežević će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost.

Inače, Knežević je godinama u domaćoj javnosti važio za čovjeka bliskog bivšem premijeru Milu Đukanoviću. Bavio se poslovima multimilionske vrijednosti - bankarstvom, građevinarstvom, obrazvanje, medijima...

Zašto se potražuje Knežević?

Početkom 2020. godine je podgorički Viši sud potvrdio optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" jer je, navodno, sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od skoro dva miliona eura (oko četiri miliona KM).

Knežević je optužen i u predmetu "Aerodromi", gdje je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona eura (oko šest miliona KM).

U 2019.godini je izbila afera afera "Koverat", kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru DPS i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.

Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje DPS vlasti, te da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

Milo Đukanović oglasio se nakon glasanja u Crnoj Gori: "Živimo jedno konfuzno vrijeme"

Milo Đukanović oglasio se nakon glasanja u Crnoj Gori: "Živimo jedno konfuzno vrijeme"

SDT je u decembru 2019. godine podiglo optužnicu i u tom slučaju, kojim tereti Stijepovića za pranje novca, dok je Knežević označen organizatorom kriminalne grupe.

Apelacioni sud je u martu 2021. godine ukinuo presudu Višeg suda i obustavio postupak protiv Stijepovića u aferi Koverta. Predmet je vraćen na novo suđenje.

Knežević je u više navrata optuživao bivšeg predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića za pokušaj preuzimanja njegovih poslova i imovine.

On je preko društvenih mreža, uz intrigantne poruke, objavljivao serije zajedničkih fotografija sa predsjednikom Đukanovićem, njihovim zajedničkim prijateljima, funkcionerima DPS-a i čelnicima tužilaštva, piše RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije