Meteorolog najavljuje veliku promjenu: Vraća se zima, temperature padaju, a ponegdje i pahulje

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolog najavljuje veliku promjenu: Vraća se zima, temperature padaju, a ponegdje i pahulje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Promjena vremena

Afrička anticiklona je u Europu donijela ekstremne temperaturne anomalije, a u regionu su najveće vrijednosti temperature zraka zabilježene.

Meteorološka stanica Bosiljevo je prije koji dan dojavila junsku vrijednost temperature zraka od čak 29,5 °C (u hladu!). Tek koja desetinka stepena (službeno) nedostajala je da pred pragom Gorskog kotara zabilježimo – vrući dan, pojavu koju na početku aprila (dokle im sjećanje seže) ne pamti ni jedan živući stanovnik toga malenog mjesta u Karlovačkoj županiji, u Hrvatskoj.

Ova netipična anticiklona za ovo razdoblje godine u utorak, 9. aprila, bila je na vrhuncu donijela prave mini ljetne temperature, a među "top 5" najtoplijih DHMZ postaja svoje su mjesto našli (redom): Slavonski Brod (29,7 °C), Vinkovci – Novo Selo (29,2 °C), Sisak (29 °C), Račinovci (28,8 °C), Gradište (28,6 °C). Ko bi rekao da smo na početku aprila, u razdoblju u kojem je u Zagori prije koju godinu pao snijeg?, prognozira meteorolog Ivan Šolić iz Hrvatske za Slobodnu Dalmaciju.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Prema izračunima Copernicusa, vrhunac koncentracije čestica pustinjskog pijeska u Dalmaciji očekuje se danas, a iako će on bit prisutan i tokom četvrtka, njegove koncentracije trebale bi biti niže. Na sreću, padavine će u idućim danima uglavnom izostati (uz iznimku sjevernog dijela, gdje je lokalno moguć i kratkotrajan pljusak) pa će izostati meteorološka pojava koja je strah i trepet svih vlasnika limenih ljubimaca, tzv. prljava kiša.

Sinoptička situacija se ni u idućim danima neće bitno promijeniti pa ćemo se i dalje nalaziti u polju visokog pritiska zraka, a proljetnu idilu tek će narušavati visoka naoblaka i (uz već spomenuti pustinjski pijesak), ali dobra vijest je da će se već u petak obzor raščistiti, a vikend pred nama bit će savršen. Stoga slobodno možemo reći da su svi oni koji nisu stigli posijati i posaditi u svojim vrtovima dobili još nekoliko dana lijepog vremena...

Iz današnje perspektive, izgledno je kako bismo osvježenje mogli dočekati tek sredinom iduće sedmice. Već nekoliko dana marljivo analiziramo raspoložive prognostičke materijale koji još uvijek nisu saglasni kad je u pitanju intenzitet nadolazeće promjene. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF iz Readinga, u dijelovima koji ovih dana bilježe gotovo 30 °C daje mogućnost i za pahulje, što znači da bi pad temperature u Lici i Gorskom kotaru mogao biti šokovit.

Meteorologinja iz bh. susjedstva otkriva prognozu za ljeto: ‘Imat ćemo puno veći problem od vrućina‘

Meteorologinja iz bh. susjedstva otkriva prognozu za ljeto: ‘Imat ćemo puno veći problem od vrućina‘

Prema ECMWF modelu, temperatura bi u Dalmaciji mogla pasti i za 10-ak stepeni, što bi bilo poprilično osvježenje. Uz buru, kišu, pljuskove i grmljavinu Dalmacija bi konačno mogla prodisati već u utorak. Američki GFS model hladniji zrak "zadržava" nešto istočnije od našeg područja, što bi rezultiralo nešto slabijim intenzitetom promjene. Zaključak: konačno, sredinom iduće sedmice, ispratit ćemo mini ljeto na počinak, a s njim i rekordne aprilske temperature.

Izdržite još malo, jer već od utorka mogli bismo malo lakše disati...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije