Meteorologinja iz bh. susjedstva otkriva prognozu za ljeto: ‘Imat ćemo puno veći problem od vrućina‘

4
Radiosarajevo.ba
Meteorologinja iz bh. susjedstva otkriva prognozu za ljeto: ‘Imat ćemo puno veći problem od vrućina‘
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Vrućine u Sarajevu

Početak aprila donio je velike vremenske oscilacije i prave ljetne temperature. Da neobično toplo vrijeme u aprilu nije razlog za slavlje, već i za brigu, povlači pitanje koje postavljaju mnogi laici, ali i stručnjaci - ako u aprilu živa na termometru pokazuje skoro trideset stepeni, kakve li nas temperature očekuju na ljeto?

Ljeto u aprilu nije pretjerano iznenadilo stručnjake, još je početak ove godine nagovijestio da će 2024. obarati toplinske rekorde.

Klimatologinja i profesorica Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ana Vuković Vimić rekla je za NIN da će tokom aprila i dalje biti vruće.

Lijepe vijesti: Od sljedeće sedmice kreće voz Sarajevo - Ploče; objavljene cijene karata

Lijepe vijesti: Od sljedeće sedmice kreće voz Sarajevo - Ploče; objavljene cijene karata

"Cijela iduća sedmica bit će topliji u odnosu na prosjek za ovaj mjesec. Teško je precizno prognozirati kakvo će ljeto biti, ali jasno je da će ovo proljeće biti toplije nego inače", objašnjava profesorica Vuković Vimić i skreće pažnju na to da visoke temperature same po sebi nisu opasne koliko suša koja ih može pratiti.

"Opasno je što će se zimska suša nastaviti i u proljeće. Očekuje se da će suša potrajati, a ako se nastavi do ljeta može izazvati ozbiljne probleme u vodoopskrbi, kako u poljoprivredi, tako i u drugim rizičnim područjima", upozorava Vuković Vimić, a podaci već ukazuju na to da je suša vjerojatna.

"Ovo je, zapravo, razdoblje kada bi padavine i otapanje snijega trebalo snabdijevati zemljište vodom, a to je izostalo. Shodno tome za očekivati je da razdoblje u kojem ionako ima manje vode bude dodatno pod rizikom od suše jer je zemlja već vrlo suha, kaže klimatologinja.

Ističe značaj klimatskih promjena i činjenicu da je uočljivo da se prosjek temperatura mijenja:

"Zima je bila toplija nego ranije, proljeće također, a prve preciznije procjene za ljeto se očekuju uskoro i očekivano je da će se trend nastaviti", zaključuje profesorica.

U nastavku pogledajte detaljnu prognozu za ljeto 2024. godine po mjesecima.

Prognoza za april

Srednja minimalna temperatura u aprilu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za 0.5ºC do 1.5ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za maj

Srednja minimalna temperatura zraka u maju imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za 0.5ºC do 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za juni

Srednja minimalna temperatura zraka u junu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za juli

Srednja minimalna temperatura zraka u juli imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Nije Mostar, a ni Neum: Znate li koji je grad danas bio najtopliji u Bosni i Hercegovini?

Nije Mostar, a ni Neum: Znate li koji je grad danas bio najtopliji u Bosni i Hercegovini?

Prognoza za august

Srednja minimalna temperatura zraka u august imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Također, predviša se i jako malo kiše.

Prognoza za septembar

Srednja minimalna temperatura zraka u rujnu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Očekujte nastvak kasnog ljeta i u septembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije