Pitali smo meteorologa: Zbog čega nam je april priredio ovako visoke temperature zraka?

0
N. O.
Pitali smo meteorologa: Zbog čega nam je april priredio ovako visoke temperature zraka?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Priroda se budi u Sarajevu

Zima koja je nedavno za nama obilježena je kao najtoplija zima u historiji mjerenja u Bosni i Hercegovini, uz nezapamćeno malu količinu snijega. Ovaj trend visokih temperatura nije prestao s dolaskom proljeća. Meteorolozi bilježe rekordno visoke temperature u martu, a trend se nastavlja i u aprilu.

Kako bismo bolje shvatili uzroke ekstremno visokih temperatura kojima trenutno svjedočimo, razgovarali smo s poznatim meteorologom Bakirom Krajinovićem iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, koji nam je pružio uvid u ove izuzetne meteorološke prilike.

"Zima je ponudila mjesece februar i mart koji su bili najtopliji od početka mjerenja. Ovakav niz natprosječnih temperatura nije uobičajen, ali nije ni potpuno neviđen", objašnjava meteorolog Krajinović za portal Radiosarajevo.ba.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Jedan od značajnih podataka je taj da je maksimalna temperatura zraka od 28,4°C izmjerena 7. aprila u Sarajevu. "Od samog početka aprila, samo su 2. i 3. dan imali vrijednosti ispod 20°C", dodaje on.

Iako su temperature visoke, još uvijek nisu dosegle apsolutne rekorde. "Najviša izmjerena temperatura u Sarajevu dogodila se 1. aprila 1950. godine, a iznosila je 30,2°C. Također, više vrijednosti temperature zraka od jučerašnje mjerene su u 2018., 2016., 2013., 2012. i 2003. godini", ističe meteorolog.

Zbog čega su nam sada ovako visoke temperature zraka?

Na pitanje zašto se trenutno dešavaju temperaturni ekstremi, meteorolog odgovara: "U atmosferi je situacija takva da gdje god se nešto dešava, odražava se i na druge dijelove svijeta. Na sjevernoj hemisferi imamo ekstremno visoke temperature zraka, što nije zaobišlo ni Bosnu i Hercegovinu. Na nas utječe indirektno, ali ovi prodori toplih zračnih masa s juga su glavni razlog ovako visokih temperatura.

Danas temperature do 30 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za dane Bajrama

Danas temperature do 30 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za dane Bajrama

Sredinom ove sedmice ćemo ponovo imati, ne tako značajno, ali prodor saharske prašine i sve to ukazuje da smo pod velikom dominacijom zračnih masa sa juga. Sve je povezano sa globalnim promjenama u atmosferi pa iz godine u godinu imamo sve češće priprodne nepogode i zbog toga je i naša klima izmijenjena u nekom ekstremnom pravcu.

U narednim danima možemo očekivati nastavak ovog toplijeg trenda, s temperaturama koje će biti iznad prosjeka: "Bit će natprosječno toplo, naročito danas i sutra (8. i 9. aprila). Maksimalne temperature zraka će biti između 24 i 29°C. U periodu od 10. do 12. aprila očekujemo nešto više oblaka i malu vjerovatnoću za lokalnim padavinama, ali u tom periodu dolazi i blagi pad u temperaturi zraka za nekih 5°C u odnosu na trenutne vrijednosti.

Međutim, od 16. aprila očekujemo promjene vremenskih prilika u pogledu padavinskog i temperaturnog režima. Vrijednost temperature zraka će se ograničiti na uobičajene temeperature i tipičnije vremenske prilike za ovaj period u odnosu na prvi dio mjeseca", napominje meteorolog Krajinović.

Nije Mostar, a ni Neum: Znate li koji je grad danas bio najtopliji u Bosni i Hercegovini?

Nije Mostar, a ni Neum: Znate li koji je grad danas bio najtopliji u Bosni i Hercegovini?

Uprkos tome što mnogima odgovara ovakvo vrijeme nakon zime, treba imati na umu da ove neobične temperature imaju svoje posljedice. "Ove godine sve je procvjetalo 15-20 dana prije nego što je uobičajeno, što povećava sezonske alergijske probleme", upozorava meteorolog Krajinović.

Klimatske promjene postaju sve izraženije, što zahtijeva prilagodbu svih nas. "Morat ćemo se navikavati i prilagođavati kako bi rizike zbog onoga što se dešava u atmosferi sveli na minimum", zaključuje meteorolog Krajinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije