Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

8
Radiosarajevo.ba
Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine
Foto: EPA-EFE / Kolinda Grabar-Kitarović

I dok se HDZ-ovci bore za vlast, bivšoj predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović ide prilično dobro u biznisu. Predala je finansijski izvještaj za 2023. godinu i prijavila ukupan prihod od 219,3 hiljade eura (više od 428 hiljada KM), te dobit od čak 146,9 hiljada eura (287 hiljada KM). Sav prihod je ostvarila na 'izvozu'.

Grabar Kitarović je u poduzetničke vode krenula krajem 2022. godine, kad je u Zagrebu registrirala kompaniju pod nazivom KGK Advising & Professional Services d.o.o. u kojoj je osnivačica i direktorica.

Te godine, podsjeća Jutarnji, prijavila je za manje od dva mjeseca postojanja prihod od 28,4 hiljade eura (55 hiljada KM) i dobit od 24,7 hiljada eura (48 hiljada KM).

Baronesa Arminka Helić, zastupnica u britanskom Domu lordova, uputila podršku novinaru Avdi Avdiću

Baronesa Arminka Helić, zastupnica u britanskom Domu lordova, uputila podršku novinaru Avdi Avdiću

Kompanija je osnovana sa sjedištem na adresi njezina zagrebačkog stana u Bauerovoj ulici, čija je jedina vlasnica. KOmpanija je registrirana za niz djelatnosti, ali one koje se uglavnom odnose na savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, promociju, poduku u govornoj komunikaciji... Društvo ima temeljni kapital u visini od 2654 eura (5188 KM), a sav prihod ostvarila je od prodaje.

Njena kompanija nema službenu internet stranicu već ponekad na društvene mreže Grabar Kitarović stavi neku objavu. Podsjetimo da se nedavno spominjala i kao direktorica u kompaniji u Engleskoj, zajedno s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, no potom je otkriveno kako dvojac nije ni znao da su ih vlasnici firme registrirali kao direktore jer su isprva trebali imati tek savjetničku ulogu.

Grabar Kitarović, Putin i Čović
Arhiv: Grabar Kitarović, Putin i Čović

Uglavnom, očito se Grabar Kitarović ne planira vratiti u političke vode, nego želi graditi vlastitu kompaniju. Sličnim putem krenuli su i drugi bivši političari, primjerice, Zoran Milanović je također nakon premijerske funkcije osnovao firmu, no u međuvremenu se vratio na Pantovčak, a isto je učinio svojevremeno i Ivo Sanader koji je nedugo nakon toga završio u - zatvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije