Rani brakovi u Srbiji: 'One uopšte nisu svjesne u šta se upuštaju'

7
DW
Rani brakovi u Srbiji: 'One uopšte nisu svjesne u šta se upuštaju'
Foto: EPA / Romkinje

U Srbiji, Romkinje često stupaju u brak ili vanbračnu zajednicu veoma mlade, čak i kao maloljetnice, a nedostatak pristupa obrazovanju često je ključni faktor u ovom fenomenu. Prema nedavnoj studiji koju je objavila Romska ženska mreža iz Srbije, rani brakovi imaju svoje korijene u tradicionalnim i patrijarhalnim društvenim vrijednostima romske zajednice.

Svetlana Arva, koja se udala sa sedamnaest godina, ističe da su rani brakovi često potaknuti uticajem starije generacije i okruženja u kojem se odrastalo. Ipak, svjesna važnosti obrazovanja, Svetlana podržava svoju osamnaestogodišnju kćerku Kristinu u njenim nastojanjima da završi školovanje i upiše fakultet.

"U naselju gdje žive samo Romi, kad se maloljetna drugarica uda, pokrenu se i ostale djevojčice. Po uzoru na druge – tako sam se i ja udala“, priča Svetlana.

Vijeće ministara BiH održalo sjednicu: Ovo su najvažnije usvojene odluke

Vijeće ministara BiH održalo sjednicu: Ovo su najvažnije usvojene odluke

Kristina Kalanjoš, koja završava srednju tehničku školu u Somboru, naglašava važnost ličnog razvoja i obrazovanja za mlade djevojke. Ona vidi podršku svojih roditelja kao ključni faktor u ostvarivanju svojih ciljeva.

Studija Romske ženske mreže takođe ističe ekonomsku nestabilnost i siromaštvo kao faktore koji doprinose ranim brakovima među Romkinjama. Kako bi se promijenila ova situacija, naglasak treba staviti na pristup obrazovanju i podršku mladima u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Primjeri dobre prakse u borbi protiv dječijih brakova – djevojke koje se nisu udale prije 18 godine“. U njoj su, između ostalog, objavljene i izjave žena s kojima je razgovarano na temu maloljetnički brak. Evo nekih od njih:

"Često sam se pitala šta od djetinjstva imaju djevojčice koje rano postaju majke, još im je vreme da se igraju, a one ulaze u ozbiljnu igru zvanu brak. Uopšte nisu svjesne u kakve se teškoće upuštaju.“

"Srećna sam zato što volim neizmerno svoju djecu, takođe i muža, ali kad sam se udala, moj život se drastično promijenio. Kada bih vratila vrijeme, nikada se ne bih tako brzo udala.“

Ovo istraživanje podsjeća na važnost kontinuiranog rada na osnaživanju mladih žena i pružanju podrške njihovom obrazovanju i ličnom razvoju kao ključnom koraku ka prevenciji ranih dječijih brakova i stvaranju održivijih zajednica, višr na ovu temu možete pročitati na portalu DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije