Romi otkrivaju svoju političku moć u Slovačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Romi otkrivaju svoju političku moć u Slovačkoj
Foto: Deutsche Welle / Izbori u Slovačkoj / Ilustracija

U novom sastavu parlamenta Slovačke je od 150 zastupnika šest Roma. Ali ne po nekakvom "nacionalnom ključu", nego kao izabrani predstavnici brojne romske manjine u toj zemlji.

Već prvi izvještaji o izbornim rezultatima u Slovačkoj ovog septembra su uz uspjeh Roberta Ficoai njegove stranke socijaldemokrata SMER javljali i o iznenađujućem uspjehu stranke nazvane „Obični ljudi i neovisne ličnosti" (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, OLaNO) koja je na koncu, s 9% osvojenih glasova postala četvrta stranka po veličini u parlamentu Slovačke.

Na čelu OLaNO je bivši slovački premijer Igor Matovič i zapravo je to izborni savez čitavog niza malenih stranaka. Ipak, niti u jednim ispitivanjima mnijenja prije izbora nije im se predskazivao toliki uspjeh, a osobito je mnogo glasova osvojila na istoku Slovačke – području u kojem živi i osobito mnogo Roma. To je zapravo nakon Mađara druga po veličini etnička zajednica u toj zemlji i upravo su očito oni prepoznali sebe kao „Obične ljude i neovisne ličnosti".

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

U nekim mjestima s većinskim romskim stanovništvom, Matovičev savez je postigao izborne rezultate koji su bili sumnjivi i policiji: dok su druge stranke dobile po dva, tri posto, OLaNO je sakupio i po preko 90% glasova. Mediji izvještavaju o Lomnički, Stara Lubnovi... O čitavom nizu mjesta na istoku Slovačke. „Ima više od četrdeset općina u kojoj Romi čine većinu i u kojima je OLaNO slavio pobjedu", javlja portal aktuallity.sk, piše Deutsche Welle.

Dobro pamte pažnju premijera

Policija je doista istražila takav nevjerojatni izborni uspjeh: u toj dalekoj provinciji nije bila isključena izborna prijevara, a u tom siromašnom kraju je također bilo moguće i da se nudio novac za glas na izborima jer je bilo takvih slučajeva, osobito prema Romima, ako su uopće izašli na birališta - što najčešće nisu. Ali istražitelji nisu otkrili niti najmanjih nepravilnosti. Bivši premijer Matovič takve optužbe smatra apsurdnima: „Mi smo jednostavno vodili dobru predizbornu kampanju."

Ali osim kampanje, Romi Strelnica nisu zaboravili što duguju Matoviču: to naselje je podigla država prije deset godina da bi tamo preselila Rome iz sela Letanovski Mlin. Ležao je u neposrednoj blizini slovačkog nacionalnog parka, a po mišljenju lokalnih političara, to je bila prepreka gospodarskom razvoju tog područja. Novo naselje Strelnice je čak i u slovačkim okvirima, još uvijek siromašno. Ali tamo su sad ceste asfaltirane, postoje dvije trgovine, tu je i igralište, jedna crkva, a gradi se i mjesna dvorana za okupljanje. A vozi i autobus, tri puta na dan.

"Imala sam sreću"

Područje oko Strelnica je do kraja Drugog svjetskog rata bila uglavnom naseljeno Nijemcima i još uvijek su tamo njihove gotičke crkvice i slikovite kuće. No Nijemci su morali otići, a tadašnja komunistička vlada natjerala je Rome prekinuti seljenje i tamo ostati, na njihovom mjestu. Na tom području južno od gorja Tatre i danas živi većina od oko pola milijuna Roma u Slovačkoj. Najveći dio njih živi u naseljima koja se jedva razlkuju od slumova Trećeg svijeta, daleko od ostalih slovačkih sela. Tako je i u Strelnicama: do gradića Spiski Cvrtek je preko kilometra, do škole u Letanovima ako se ide preko polja je tri kilometra, autobusom pet.

Usprkos tome, Valerie koja je medicinska sestra i koja je prije deset godina preseljena iz Letanovskog Mlina u Strelnice tvrdi: „Imali smo sreće. Ovdje je mnogo bolje. Tu ima vode, struje, kanalizacije. Tu živimo kao ljudi."

Zato je i Igor Matovič i njegova OLaNO udruga u Strelnicama izuzetno popularna: „Matovič je bio jedini premijer koji je u posljednjih deset godina nešto učinio za nas Rome", rekao nam je i Martin, tridesetogodišnjak još i prije izbora.

Otvorena diskriminacija

I slovački sociolog Mihal Vasečka nam može potvrditi: „To nije tek dojam, nego je činjenica kako je vlada Igora Matoviča pomogla najsiromašnijim slojevima stanovništva od kojih su najvećim dijelom Romi." Isto tako, značajno povećanje dječjeg doplatka ove godine sa 30 na 60 eura je nešto što je veoma važno za romske porodice s mnogo djece, ukazuje sociolog. Tu se slaže i Valeria: „Dječji doplatak je važan prihod ovdašnjih porodica."

Slovačka je već više puta prozivana i u Europskoj uniji zbog njenog odnosa prema Romima: ako je i drugdje Romima teško, u Slovačkoj im je gotovo nemoguće naći put iz siromaštva. I 2023. je Europska komisija upozorila Bratislavu kako se premalo čini na integraciji Roma. Nigdje drugdje u EU više nema tolike segregacije Roma već u školama: postoje škole samo za romsku djecu i u pravilu su mnogo lošije opremljena nego za slovačke mališane. Ako ih već i primaju u „normalne" škole, onda romsku djecu smještaju u posebne razrede gdje je i nastava slabija. A bez dobre škole – i povrh toga kao Romi, jedva da imaju šanse na tržištu rada.

I Fico ih smatra "problemom"

Ali nije samo stvar u pomoći, nego Matovič nikad nije javno psovao romsko stanovništvo – za razliku od mnogih drugih slovačkih političara. U slovačkoj politici se zna kako će se privući birači ako se huška protiv Roma. Političari ekstremno desne stranke LSNS Rome i otvoreno nazivaju „parazitima" i „majmunima", a kad jedan političar te stranke konačno i osuđen na globu zbog takvih izjava, u pomoć mu je priskočio pobjednik ovih izbora, Robert Fico. Na svojoj stranici socijalne mreže je poručio na videu: „Hoćemo li se sad bojati otvoreno reći kako Romi iskorištavaju naš socijalni sustav?" A baš je za njegove vladavine značajno i smanjena socijalna pomoć svima u Slovačkoj.

Iako je uoči ovih izbora u Slovačkoj bilo drugih tema od pitanja Roma, ta se zajednica u većini stranaka smatra najprije problemom. No to je i značajna populacija – Romi u Slovačkoj čine oko 9% stanovništva koja može pomaknuti jezičac u političkoj ravnoteži.

U stranci OLaNO je drugačije – tamo postoji čak i frakcija „Romi su neiskorišteni potencijal Slovačke", makar ta činjenica još uvijek nije bliska slovačkim političarima. No to se mijenja i ovaj uspjeh stranke OLaNO to potvrđuje: upravo je iz nje 2012. Peter Polak bio prvi Rom koji je postao zastupnikom, sad ih je već šestero – četiri iz stranke OLaNO, a dvoje iz sad najveće oporbene stranke, Progresivna Slovačka.

Uopće, Vasecka vjeruje kako su Romi shvatili moć koju imaju pred glasačkim kutijama: „Sad već imamo više od četrdeset romskih gradonačelnika u općinama gdje žive", kaže taj sociolog. A to je već i politička moć i utjecaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije