Rabija i Elvir iz Cazina: Obrazovanje kao najbolja investicija u budućnost

Save the Children
Rabija i Elvir iz Cazina: Obrazovanje kao najbolja investicija u budućnost
Save the Children / Direktor Hajrudin Okanović

Rabija i Elvir su najmlađi od šestero djece u svojoj porodici. Pohađaju OŠ “Ostrožac” kraj Cazina, koju su prethodnih godina pohađali njihova starija braća i sestre. I dok Rabija planira školovati se za ekonomsku tehničarku, Elvir želi biti kuhar. Za njihove roditelje školovanje je na vrhu prioriteta u odgajanju djece, jer znaju da je to najbolja investicija u njihovu budućnost.

Ova porodica je u Cazinski kraj došla prije dvadeset godina. Majka je nezaposlena, a otac povremeno radi kao kafanski muzičar. Nedavno su uspjeli završiti svoju kuću, te jedan sprat osposobiti za stanovanje. Nije bilo lako, priča majka Sakiba. Dešavalo se da nedostaje novca za užinu ili pribor, ali djeca nikada nisu pomislila da napuste školovanje.

“Došli smo na ovaj kraj, u Cazin, prije dvadeset godina. Počeli smo od nule. Iz te svoje muke, neimaštine i svega, ja sam svoju djecu uputila u školu. Dala sam im zanat. Nikada djeca nisu odustala, nego se ujutro rano probude, umivaju se, oblače i spremaju u školu. Mi smo Romi, kod nas nema puno školovanih. Baš zato sam bila uporna, jer da nisam, oni ne bi završavali školu”, priča majka.

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

U školi se mogu čuti samo riječi hvale za svako od šestero Sakibine djece. Direktor Hajrudin Okanović ističe da je najstarija kćerka svojedobno bila i među učenicima generacije. Zajedničkim naporima, škola je pomagala kako bi se učenicima osigurao neophodan materijal, knjige i bolji uslovi za učenje.

Saradnja s roditeljima, podrška i ohrabrenje od velike su važnosti za uspjeh svakog učenika. Ovo je pogotovo značajno za učenike koji dolaze iz ranjivih skupina koji su u većem riziku od nepohađanja nastave ili napuštanja nastavnog procesa. Između ostalog, razlozi mogu biti siromaštvo, udaljenost škole, potreba da dijete pomaže roditeljima, rani brak, poteškoće u razvoju, strah od diskriminacije, nedovoljna inkluzivnost okoline ili nešto drugo.

  Elvir, Sakiba i Rabija - undefined

Save the Children:   Elvir, Sakiba i Rabija

Prepoznajući ovaj problem, organizacija Save the Children provodi projekt Zaštitimo obrazovanje, u sklopu kojeg pomaže školama, obrazovnim vlastima i lokalnim zajednicama da svakom djetetu omoguće kvalitetno obrazovanje.
Značaj ovog projekta je što okuplja ključne aktere u procesu školovanja kako bi kroz saradnju rješavali i prevenirali problem napuštanja procesa obrazovanja.

U videu pogledajte priču o Rabiji i Elviru:

Osim škola, u projekt su uključeni centri za socijalni rad, policija, zdravstvene ustanove, lokalne vlasti, nevladine organizacije i nadležna ministarstva.

Azra Šulić, pomoćnica ministra u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK ističe da pravo na obrazovanje treba biti jednako za svako dijete, neovisno da li je riječ o manjinskim skupinama ili drugima. Kroz višegodišnju saradnju koje ovo Ministarstvo ostvaruje s međunarodnom organizacijom Save the Children, izrađeni su protokoli i referalni mehanizmi koji tačno određuju koji akter u kojem trenutku treba poduzeti određene radnje kako bi se prevenirali slučajevi napuštanja i izostavljanja djece iz nastavnog procesa.

U ovom procesu, Save the Children nastupa kao partner, s porukom: Podržimo pravo svakog djeteta na obrazovanje – budućnost je u njihovim rukama!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije