Zuckerberg se oglasio: Zašto FB ne skriva Trumpove postove

Radiosarajevo.ba
Zuckerberg se oglasio: Zašto FB ne skriva Trumpove postove
PrtScr / Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebooka, objasnio je u petak navečer zašto njegova kompanija neće poduzeti ništa s postovima gdje predsjednik SAD Donald Trump prijeti da će "pljačkanje" u Minneapolisu dovesti do "pucanja".

To je objašnjenje stiglo oko 16 sati nakon što je Twitter stavio upozorenje na Trumpov post i oznaku da "veliča nasilje". Tvit nije sklonjen i do njega se može doći kada se klikne na upozorenje.

"Znam da su mnogi uznemireni što smo ostavili predsjednikove postove", napisao je Zuckerberg na Facebooku.

Trump je stavio postove na Facebooku, Instagramu i Twitteru, koji se odnose na Minneapolis, grad u kojem se već nekoliko noći održavaju protesti zbog smrti Georgea Floyda. Riječ je o slučaju nenaoružanog Afroamerikanca koji je priveden pod sumnjom da je kupovinu platio nevažećim čekom u prodavnici. U hapšenju su sudjelovala četiri policajca, a jedan je Floydu nogom stajao na vratu. Čovjek se gušio i pokušao upozoriti policiju da nema zraka. Umro je na putu do bolnice.

Trump je napisao: "Ti nasilnici kaljaju sjećanje na Georgea Floyda i neću dopustiti da se to dogodi. Upravo sam razgovarao s guvernerom Timom Walzom i rekao mu da je Vojska s njim do kraja. Bilo kakva poteškoća i mi ćemo preuzeti kontrolu, kad pljačka započne, pucnjava počinje. Hvala!“.

Opravdavajući ostavljanje postova na Facebooku i Instagramu, Zuckerberg je napisao da su pomno pogledali post o protestima u Minnesoti kako bi procijenili da li krši njihovu politiku.

Dodao je da su ga odlučili ostaviti jer pominjanje slanja Nacionalne garde čitaju kao upozorenje o državnoj akciji „i mislimo da ljudi moraju znati planira li vlada rasporediti silu“, piše CNN.

U svom postu u petak, Zuckerberg je kritizirao Twitter zbog postupaka s Trumpovim postovima, navodeći da ako post potiče nasilje, treba ga ukloniti, umjesto staviti oznaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije