Twitter sakrio tvit Donalda Trumpa i stavio oznaku da - "veliča nasilje"

Radiosarajevo.ba
Twitter sakrio tvit Donalda Trumpa i stavio oznaku da - "veliča nasilje"
Foto: Fox /EPA-EFE / Trump vs Twitter

Twitter je danas sakrio jedan tvit američkog predsjednika Donalda Trumpa, uz objšanjenje da krši pravila o veličanju nasilja.

No, nije ga izbrisao. Zamijenilo ga je upozorenje, a tvit se može vidjeti kad se klikne na to.

Upozorenje kaže "Twitter je odredio da je možda u javnom interesu da ovaj tvit bude dostupan".

Inače, Trump je tvitao o Minneapolisu, gradu u kojem se već nekoliko noći održavaju protesti zbog smrti Georgea Floyda. Riječ je o slučaju nenaoružanog Afroamerikanca koji je priveden pod sumnjom da je kupovinu platio nevažećim čekom u prodavnici u Minneapolisu. U hapšenju su sudjelovala četiri policajca, a jedan je Floydu nogom stajao na vratu. Čovjek se gušio i pokušao upozoriti policiju da nema zraka. Umro je na putu do bolnice.

Trump je napisao da će poslati Nacionalnu gardu, uz upozorenje "when the looting starts, the shooting starts" (kada počne pljačkanje, počinje i pucanje, op.pr.).

Twitterova politika stavljanja upozorenja na tvitove počela je sredinom 2019, no, do sada, nisu dirali Trumpove tvitove, sve do srijede kada su uz njegov tvit stavili i upozorenje korisnicima da "provjere njegove navode". 

Trump je odgovorio da će ili regulirati ili ugasiti društvene mreže, a onda je i potpisao uredbu - o čemu više možete čitati OVDJE.

Kompanija je, analizira BBC, imala dva izbora - povući se iz meča ili nastaviti s akcijama, u skladu sa svojim politikama. Izabrala je drugu opciju, pa je sad Trumpa prozvala da veliča nasilje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije