Zločin iz mržnje: U Americi ubijen 6-godišnji dječak porijeklom iz Palestine

5
Radiosarajevo.ba
Zločin iz mržnje: U Americi ubijen 6-godišnji dječak porijeklom iz Palestine
Foto: Facebook / Dječak Wadea al-Fayoume

Joseph Czuba, 71 godina, optužen je za ubistvo šestogodišnjeg dječaka i povredu 32-godišnje žene u Plainfieldu, Illinois.

Osumnjičeni Czuba ih je odlučio ubiti zbog trenutnog sukoba između Hamasa i Izraela, saopćila je američka policija, piše BBC.

Predsjednik Biden je rekao da je 'zgrožen' zbog napada na majku i njenog sina, koji su bili palestinsko-američkog porijekla.

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

"Ovaj užasni čin mržnje nema mjesta u Americi i suprotstavlja se našim temeljnim vrijednostima: slobodi od straha zbog načina na koji molimo, u što vjerujemo i ko smo", rekao je predsjednik Biden u saopćenju.

Czuba optužen je za ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva prvog stepena, zločina iz mržnje i nanošenja teških tjelesnih povreda.

Uživo: Hamas objavio šta traži u zamjenu za taoce koje je uzeo tokom upada u Izrael

Uživo: Hamas objavio šta traži u zamjenu za taoce koje je uzeo tokom upada u Izrael

U nedjeljnom policijskom izvještaju, kancelarija okruga Will saopćila je da je u subotu ujutro primila hitan poziv od žene koja je rekla da je napadnuta od strane svog stanodavca u Plainfieldu, blizu Chicaga.

Žena je rekla da je "pobjegla u kupatilo i nastavila se boriti protiv napadača".

Kada su policajci stigli na mjesto događaja, pronašli su ženu i dječaka s "višestrukim ubodnim ranama u grudima, torzu i gornjim ekstremitetima".

Oboje su prebačeni u bolnicu, ali je dječak kasnije preminuo. Kasnije je utvrđeno da je dijete izbodeno 26 puta.

Osumnjičeni Joseph Czuba
Foto: Američka policija: Osumnjičeni Joseph Czuba

"Oružje korišteno u ovom napadu je vojnički nož dužine 31 centimetra, s nazubljenom oštricom od 18 cm", izjavila je policija.

Za ženu, koja je teško povrijeđena, se očekuje da će preživjeti napad.

Czuba je pronađen "kako sjedi vani u uspravnom položaju blizu prilaza ispred stambene zgrade", navodi se u saopćenju.

Ispitan je od strane detektiva u bolnici nakon što je odveden da se provjeri stepen njegovih povreda i psihičko stanje.

"Policijski inspektori su uspjeli utvrditi da su obje žrtve ovog brutalnog napada bile ciljane od strane osumnjičenog zbog njihove vjere i trenutnog stanja na Bliskom istoku u vezi sa Hamasom i Izraelcima", dodala je Šerifova kancelarija.

Imena žrtava nisu javno objavljena.

Međutim, na kasnijem brifingu u nedjelju, u čikaškom uredu Savjeta za američko-islamske odnose (CAIR-Chicago), američke organizacije za ljudska prava, dječaka su imenovali kao Wadea al-Fayoume, a njegovu majku kao Hanaan Shahin.

Rečeno je da je Wadea rođen u SAD-u, dok je njegova majka - porijeklom iz Beitunije, grada na zapadnoj obali Palestine - došla u zemlju prije 12 godina.

Izvršni direktor CAIR-Chicago, Ahmed Rehab, izjavio je da je dječak proslavio svoj rođendan prije samo nekoliko nedelja.

"Volio je svoju porodicu, svoje prijatelje. I platio je cijenu zbog neosnovane mržnje, koju vidimo ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama kao rezultat neodgovornog vodstva, jednostranih izjava i izvještaja koje vidimo u medijima i kod izabranih zvaničnika", rekao je Rehab i nastavio,

"Upozoravali smo da ne ponavljamo istu grešku koju smo imali u okolini nakon 11. septembra", dodajući da su tada nevini članovi određene zajednice postali žrtve smrtonosnih napada u SAD-u 2001. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije