BBC potvrdio detalje užasa: Vazdušni udar na konvoj Palestinaca, među žrtvama brojni mališani

2
Radiosarajevo.ba
BBC potvrdio detalje užasa: Vazdušni udar na konvoj Palestinaca, među žrtvama brojni mališani
Prtscr / Twitter / Jezivi prizori na ulicama Gaze

Jučer, 13. oktobra, prvi put su se pojavili izvještaji o napadu na kolonu vozila koja je krenula prema južnoj Gazi. Ubrzo nakon toga pojavili su se video snimci koji prikazuju pokolj na mjestu događaja.

BBC Verify je, nažalost, potvrdio da se udar na izbjeglice sa sjevera Gaze dogodio u ulici Salah-al-Din; jedan od dva puta za evakuaciju sa sjevera Gaze na jug.

Cesta je jučer cijeli dan bila puna saobraćaja jer su se stanovnici Gaze sa sjedištem na sjeveru pridržavali izraelskih upozorenja da napuste to područje. No, onda je došlo do vazdušnog udara... Na snimku je vidljivo najmanje 12 mrtvih tijela, što je previše uznemirujuće da bismo je mogli prikazati. Objavljena je na platformi X, bivšem Twitteru.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Na snimku se vidi ubijeni uglavnom žene i djeca - od kojih neki izgledaju da imaju od dvije do pet godina. Pozicioniranje sjenki na snimku, javlja BBC, sugeriše da je snimljen oko 17:30 po lokalnom vremenu.

Većina žrtava se vidi kako leži na zadnjem dijelu kamiona s ravnim platformama – drugi su razbacani po putu. Palestinsko ministarstvo zdravlja kaže da je 70 ljudi ubijeno na licu mjesta, a za napad okrivljuje Izrael. Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da istražuju slučaj, ali kažu da njihovi neprijatelji pokušavaju spriječiti civile da napuste sjever. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije