Ambasador Palestine u BiH: Stanovnici Gaze neće pokleknuti, nije moguće izjednačiti dželata i žrtvu

2
Radiosarajevo.ba
Ambasador Palestine u BiH: Stanovnici Gaze neće pokleknuti, nije moguće izjednačiti dželata i žrtvu
Foto: AA / Potresni prizori stižu iz Gaze, 12. oktobar 2023.

Više od tri hiljade mrtvih, desetine hiljada ranjenih, a više stotina hiljada raseljenih. Gaza je pod opsadom, nema hrane, struje, vode, a to je najgušće naseljena teritorija Pojasa Gaze. Procjenjuje se da tu živi oko dva miliona stanovnika. Izrael neprekidno bombarduje Gazu, a najavljuje i kopnenu ofanzivu.

EU i SAD podržavaju Izrael, a Rusija optužuje zapadne zemlje za umiješanost u sukobe. UN optužuje obje strane da su počinile ratne zločine. Više od 600 djece ubijeno je od subote.

Gost Federacije danas ovim povodom bio je Rezek Namura, palestinski ambasador u BiH.

Akcija 'Istok-Tigris': SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Nizozemske

Akcija 'Istok-Tigris': SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Nizozemske

Kaže da se u Palestini radi o kolektivnom pokolju.

"Gaza je od 2006. pod stalnom opsadom, bez bilo kakvog pravog opravdanja. Ako je okupatorska vojska došla do neuspjeha, to ne znači da Vlada Netanjahua treba da se pred svojom publikom opravda, odnosno da nađe utočište u tome da će ubiti milione djece u Gazi, izbrisati cijela naselja. Gaza je pogođena sa više od 4.000 tona eksploziva, to je jednako jednoj nuklearnoj bombi.

Situacija je katastrofalna, imamo više od 1.800 poginulih, i više od 7.000 ranjenih, to su ljudi koji su pronađeni, ne znamo kakvo je stanje onih koji su ostali pod ruševinama. Izrael je ukinuo struju, vodu, dostavu hrane. Stanovnici Gaze neće pokleknuti, to je naš historijski teritorij i ostat ćemo na njemu", kazao je Namura.

Šta ovo Izrael baca iznad Gaze: Postoje snimci da koriste nešto okrutno, no oni tvrde da je to laž

Šta ovo Izrael baca iznad Gaze: Postoje snimci da koriste nešto okrutno, no oni tvrde da je to laž

Ističe da je nemoguće evakuisati ljude za 24 sata, što je rok koji je dao Izrael uoči očekivane kopnene ofanzive - to je pokušaj prevare, kaže Namura. "Palestinski narod sam neće napustiti svoju domovinu. Namjere ove ekstremističke vlade Izraela su strateške, pripreme za naredne vlade".

Naglašava kako nije moguće izjednačiti, kako je naveo, dželata i žrtvu: "Svijet gleda sa duplim aršinima, na jedno oko. Izrael do danas nije izvršio nijednu rezoluciju UN-a. Izrael je kao član UN-a trebao da poštuje međunarodne zakone. Prekoatlantske zemlje sada žure da zaštite Izrael, ne znam od čega da se zaštiti. 75 je godina otkako je Palestina pod okupacijom, niko ne obraća pažnju na to."

Ocijenio je da bi humanitarni koridori trebalo da budu odgovornost međunarodne zajednice, svih onih kojima je stalo do ljudskih prava.

"Većina bolnica u Gazi više ne funkcioniše, magacini sa lijekovima su uništeni. U bolnicima čak nemaju ni krevete. Izrael je već stavio prijetnju u slučaju da se otvore bilo kakvi prolazi da će oni biti bombardovani. Izrael je također odgovoran, ne samo što nastavlja okupaciju i odbija rezolucije, nego dijeli i vrši pritisak na Palestince putem odvajanja teritorija".

Namura za kraj kaže da bi pravo rješenje bilo povlačenje Izraela i uspostavljanje palestinske države sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Sve ostalo neće dovesti do trajnog mira i do smirenja za narode na Bliskom istoku, kazao je on: "Bilo šta što bi se učinilo izvan okvira rezolucije o međunarodnoj legitimnosti i mogućnosti palestinskog naroda da dobije svoja prava – to je prazna priča".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije