Šta ovo Izrael baca iznad Gaze: Postoje snimci da koriste nešto okrutno, no oni tvrde da je to laž

8
Radiosarajevo.ba
Šta ovo Izrael baca iznad Gaze: Postoje snimci da koriste nešto okrutno, no oni tvrde da je to laž
Foto: HRW / Da li je ovo bijeli fosfor?

Organizacija Human Rights Watch optužila je Izrael da je koristila streljivo s bijelim fosforom u napadima na Gazu i Libanon, navodeći da upotreba takvog oružja za civile predstavlja rizik od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda.

Najmanje 1700 Palestinaca je poginulo u vojnoj operaciji Izraela koja je pokrenuta u znak odmazde za krvavu subotu, kada su borci Hamasa upali u gradove južnog Izraela, počinili pokolj u mnogim naseljima i uzeli taoce.

Human Rights Watch tvrdi da je provjerio autentičnost videozapisa snimljenih u Libanonu 10. oktobra i u Gazi 11. oktobra koji prikazuju ‘višestruke zračne napade sa streljivom koje je sadržavalo bijeli fosfor iznad luke Gaze i dva manja mjesta duž izraelsko-libanonske granice‘.

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Streljivo s bijelim fosforom može se legalno koristiti na frontu za izradu dimnih zavjesa, osvjetljivanje, označavanje ciljeva i paljenje bunkera, piše Jutarnji. Budući da je omogućena legalna upotreba, oružje nije zabranjeno prema međunarodnim konvencijama, ali, kako HRW upozorava na platformi X, može izazvati teške opekotine i izazvati požar.

Prema Protokolu III Konvencije o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja, zabranjena je upotreba zapaljivog oružja protiv vojnih ciljeva koji se nalaze među civilima, no Izrael ga nije potpisao. Izraelska vojska, zamoljena da komentira navode o korištenju bijelog fosfora, zanijekala je optužbe.

"U ovom trenutku nismo upoznati s korištenjem streljiva koje sadrži bijeli fosfor u Gazi", naveli su, no nisu komentirali navode o Libanonu.

Palestinski TV kanali emitirali su snimku koja je nastala zadnjih nekoliko dana na kojoj se vide oblaci bijelog dima na nebu iznad Gaze uz tvrdnju da je riječ o bijelom fosforu. Izraelska vojska je 2013. godine poručila da postupno izbacuje iz upotrebe streljivo s bijelim fosfornim dimnim zavjesama korišteno tokom ofenzive u Gazi 2008.-2009.

Prema Međunarodnom odboru Crvenog križa, zapaljeni fosfor stvara plamenove koji gore na temperaturi i do 800 stepeni Celzijevih. Vatra koju uzrokuju može se proširiti na velikoj površini, i do nekoliko stotina kvadratnih kilometara. Korištenje ovog oružja može izazvati ozljede opasne po život, ali dovesti i do dugotrajnog, mučnog umiranja žrtava. Oružje koje sadrži bijeli fosfor može spaliti i zatvoriti dišne puteve. U slučaju da čestice ovakvog oružja uđu u tijelo, čak i slučaju da osoba primi pomoć, šanse da preživljavanje su slabe. Čestice bijelog fosfora gore sve dok su u doticaju s kisikom.

[twitter]https://twitter.com/TheMuslim786/status/1712699631367254151[/twitter]

Dječija bolnica Durra u Gazi pogođena je fosfornim bombama koje su bacili izraelski ratni avioni. Izjava glasnogovornika ministarstva Ashrafa al-Qudre objavljena je na Facebook stranici palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi.

Qudre, koji je objavio da je dječija bolnica na istoku grada evakuisana nakon što je pogođena fosfornim bombama, nije iznio više detalja. Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije