Uživo: Hamas objavio šta traži u zamjenu za taoce koje je uzeo tokom upada u Izrael

13
Radiosarajevo.ba
Uživo: Hamas objavio šta traži u zamjenu za taoce koje je uzeo tokom upada u Izrael
Foto: AA / Prizori iz Gaze, 15. oktobar 2023.

Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju proglasila "ratno stanje" usred izraelsko-palestinskog sukoba.

Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između grupa palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Palestinski zvaničnici javljaju kako je ubijeno oko 2.750 ljudi u Pojasu Gaze, te 58 osoba na Zapadnoj obali.

Izrael je objavio da je ubijeno 1.300 njihovih građana, uz hiljade povrijeđenih na obje strane. 

Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo najnoviji razvoj sukoba u Izraelu i u Pojasu Gaze:

22:50

Stigla je nova naredba ministarstva odbrane SAD-a. 

Kako kažu, spremno je dvije hiljade vojnika na dolazak u Izrael. 

Više o tome pročitajte ovdje: 

22:12

Jerusalem Post objavio je navodno video Hamasa, na kojem se vidi kako pružaju medicinsku pomoć jednoj zatvorenici u Gazi, koja je zarobljena prvog dana. Mia kaže da ima 21 godinu: "Zadobila sam tešku povredu ruke. Dugo su radili operaciju, zbrinuli me i dali su mi lijekove."

Na kraju govori: "Samo molim da me vratite kući što prije mojoj porodici, da ponovo vidim moje roditelje, moju braću i sestre. Molim vas, izvedite me odavde što je pre moguće."

21:51

Više informacija o zarobljenicima koje drži Hamas stiglo je u snimku koji je u ponedjeljak objavilo vojno krilo grupe, javlja Reuters.

Glasnogovornik je rekao da je u Gazi "oko 200-250" izraelskih zarobljenika, što je u suprotnosti s ranijom izjavom izraelske vojske u kojoj se navodi da ima 199 talaca.

Zarobljeni su u subotu 7. oktobra kada su borci Hamasa probili izraelsku graničnu ogradu na jugu Izraela i napali muzički festival i više naselja ubivši više od 1.300 Izraelaca. Neimenovani glasnogovornik Hamasa na snimku je također rekao da grupa drži zarobljenike drugih nacionalnosti, za koje je rekao da su "gosti", i da će biti pušteni "kada okolnosti dozvole".

Oni su, dodao je, držani "u skladu sa etikom i humanitarnim pravom".

21:24

Hamas traži oslobađanje "6.000 zatvorenika i zatvorenica u izraelskim zatvorima" u zamjenu za taoce koje je uzeo tokom upada u Izrael, javlja Reuters.

Novinska agencija navodi zahtjev Khaleda Meshaala, šefa Hamasovog ureda za dijasporu. Među zarobljenicima, kako je rekao, su "visoki oficiri" Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Dolazi u trenutku kada Turska kaže da razgovara s Hamasom o oslobađanju civilnih zarobljenika koje drži Hamas. Hakan Fidan, turski ministar vanjskih poslova, razgovarao je u ponedjeljak s liderom Hamasa Ismailom Haniyehom.

Reuters javlja i da je Meshaal izrazio zahvalnost Hezbolahu što je "preduzeo korake", vjerovatno misleći na udare grupe u Libanu na sjever Izraela, ali "mora učiniti više". On je također upozorio da će raseljavanje Palestinaca u Gazi "naštetiti interesima nacionalne sigurnosti Egipta, Jordana i arapskih zemalja".

20:41

Šef izraelske obavještajne agencije Shin Bet preuzeo je odgovornost za napade Hamasa u kojima je 7. oktobra ubijeno više od 1.400 ljudi.

U svojim prvim komentarima nakon napada, Ronen Bar rekao je: "I pored niza akcija koje smo sproveli, nažalost, u subotu nismo uspjeli generirati dovoljno upozorenja koja bi omogućila osujećivanje napada. Kao na čelu organizacije, odgovornost za to je na meni. Biće vremena za istrage. Sada se borimo."

20:20

Pripadnici civilne odbrane u Gazi kažu da se bore da izvuku stotine tijela zarobljenih ispod ruševina u Gazi zbog nedostatka opreme i resursa. Oficir civilne odbrane Abid Saqir rekao je da se ispod ruševina nalazi 1.000 tijela, navodeći podatke koje dijeli Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze:

"Prioritet naših timova u civilnoj odbrani je njihovo izvlačenje iz ruševina, uprkos našim ograničenim mogućnostima."

19:56

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian upozorio je da se vjerovatnoća da se sukob proširi na druge frontove "približava neizbježnoj fazi".

"Ističe vrijeme za politička rješenja", objavio je.

19:29

Izraelska vojska ubila je 19-godišnjeg Palestinca u blizini vojnog punkta Salem kod Jenina na Zapadnoj obali, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. "Anas Raed Farid Manasra upucan je u glavu i grudi", saopćilo je palestinsko ministarstvo u ponedjeljak.

18:58

Pet kamiona UN-a s gorivom viđeno je navodno kako ulaze u Gazu u ponedjeljak popodne, javlja CNN, pozivajući se na kolegu koji se nalazi na graničnom prijelazu Rafah između Egipta i Gaze.

Ovo bi bio prvi ulazak kamiona s gorivom od prije napada Hamasa 7. oktobra. Kao što smo ranije izvještavali, jutros je došlo do kretanja kamiona s gorivom pod zastavom UN-a na granici, ali je prijelaz između Egipta i Gaze ostao zatvoren. Očekuje se da će bolnice u Gazi ostati bez goriva za generatore u naredna 24 sata, saopštio je UN-ov humanitarni ured (OCHA) ranije u ponedjeljak.

18:39

Najmanje 2.808 Palestinaca je ubijeno, a 10.850 povrijeđeno otkako je Izrael pokrenuo napade na pojas Gaze, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Gaze u ponedjeljak.   

18:17

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u ponedjeljak glasati o suprotstavljenim nacrtima rezolucija o Izraelu i Gazi koje se uglavnom fokusiraju na humanitarnu situaciju, ali nije jasno da li bilo koja od njih ima šanse da bude usvojena.

Nacrte tekstova dostavili su Rusija i Brazil. Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet od 15 glasova članica i bez veta Britanije, Kine, Francuske, Rusije ili Sjedinjenih Država, pet stalnih članica vijeća.

Ruski nacrt poziva na humanitarni prekid vatre, dok brazilski nacrt poziva na humanitarne pauze kako bi se omogućio pristup pomoći. Oba osuđuju nasilje i neprijateljstva protiv civila i sve akte terorizma, i pozivaju na oslobađanje talaca.

Brazilski nacrt osuđuje palestinski militantni Hamas zbog njegovih napada na Izrael, dok ruski nacrt ne imenuje Hamas, koji je napao Izrael 7. oktobra. Bez navođenja Izraela, brazilski tekst također poziva na ukidanje izraelske naredbe da se civili i osoblje UN-a na sjeveru pojasu Gaze presele u južni dio enklave.

17:53

Objavili su precizno šta žele... ⬇️ #Gaza #Palestine

Posted by Radio Sarajevo on Monday, October 16, 2023
17:30

Kina i Rusija su posljednjih dana ojačale svoje pozicije prema sukobu u Gazi, jer rat između Izraela i Hamasa pogoršava postojeće geopolitičke tenzije i naglašava rastući jaz između hladnoratovskih saveznika i zapadnih sila poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske. Kineski ministar vanjskih poslova rekao je tokom vikenda da je izraelska kampanja bombardiranja otišla "izvan okvira samoodbrane" i da "treba zaustaviti kolektivno kažnjavanje naroda Gaze".

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio mogućnost da pojačana opsada Gaze od strane Izraela može ličiti na onu Lenjingrada od strane njemačkih armija tokom Drugog svjetskog rata, što bi moglo izazvati duboku uvredu u Izraelu. Najviši ruski diplomata Sergej Lavrov doputovao je u Peking u ponedjeljak prije očekivane Putinove posjete, što će izazvati zabrinutost Zapada zbog sve bliskijih veza između dvije sile.

Kina je historijski podržavala palestinsku stvar decenijama, kao i SSSR tokom hladnog rata. U skorije vrijeme, obje sile su nastojale uravnotežiti tješnje veze s Izraelom sa svojim širim diplomatskim naporima da pridobiju saveznike u arapskom svijetu i šire. Rusija traži podršku za nastavak rata u Ukrajini, dok Kina želi da izgradi širu koaliciju zemalja u razvoju kako bi proširila uticaj Pekinga i ojačala svoje napore da se takmiči sa SAD na globalnoj sceni.

17:13

A, prva prijetnja stigla je i iz SAD-a... nije dobro.... 👇 #Izrael #bliskiistok

Posted by Radio Sarajevo on Monday, October 16, 2023
17:00

U Gazi i Tel Avivu je trenutno 18 sati. Evo rezimea današnjih događaja...

  • Izrael je aktivirao plan za evakuaciju stanovnika u krugu od 2 km od Libana, saopštila je vojska u ponedjeljak. Prati razmjenu vatre s Hezbolahom paralelno sa sukobom na jugu Izraela s Hamasom. U saopćenju, Izraelske odbrambene snage i Ministarstvo odbrane navode da je plan odobrio ministar odbrane Yoav Gallant i da uključuje evakuaciju 28 naselja. Stanovnici će biti preseljeni u pansione koje subvencioniše država.
  • Izraelska vojska je saopćila da je potvrdila da Hamas drži 199 talaca u Gazi. Taoci su zarobljeni u subotu 7. oktobra kada su borci Hamasa probili izraelsku graničnu ogradu na jugu Izraela i napali muzički festival i više naselja ubivši više od 1.300 Izraelaca.
  • Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da "postoji najveći nacionalni prioritet za pitanje otetih i mi smo fokusirani na ovaj napor kao nacionalni prioritet. IDF radi danonoćno na vraćanju otetih". Kardinal Pierbattista Pizzaballa, katolički patrijarh Jerusalima, ponudio se u zamjenu za djecu taoce.
  • Premijer Benjamin Netanyahu rekao je Knesetu da je izraelska nacija ujedinjena u svom cilju pobjede, priznajući da će biti sprovedena istraga o obavještajnim i sigurnosnim propustima koji su omogućili Hamasu da izvede tako razorni napad. Pozvao je svijet da se ujedini i bori protiv Hamasa.
  • Ministarstvo zdravlja Gaze kaže da je najmanje 2.750 Palestinaca ubijeno i 9.700 ranjeno u izraelskim zračnim napadima na pojas Gaze od 7. oktobra. Palestinski novinarski sindikat saopštio je da je Izrael ubio 11 palestinskih novinara u svojim zračnim napadima na Gazu.
  • Agencija UN-a za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA) rekla je da "nema dovoljno vreća za mrtve u Gazi". U posljednjem izvještaju o situaciji navodi se da je Gaza pet dana bila bez struje, da je bio ograničen pristup čistoj vodi za piće i da je više od milion ljudi raseljeno.
  • Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je u ponedjeljak da izraelska vlada tek treba da zauzme stav koji bi omogućio otvaranje prijelaza. U ponedjeljak ujutro na granici je došlo do kretanja kamiona s gorivom pod zastavom UN-a, ali uprkos spekulacijama o lokalnom primirju i ograničenom otvaranju, prijelaz između Egipta i Gaze ostao je zatvoren.
  • Šef UN-a za pomoć Martin Griffiths rekao je u ponedjeljak da će u utorak otputovati na Bliski istok kako bi podržao pregovore o donošenju pomoći blokiranom Pojasu Gaze. Griffith je rekao da je njegova kancelarija u "dubokim razgovorima" sa Izraelom, Egiptom i drugim stranama.
  • Libanski Hezbolah rekao je da je gađao pet izraelskih položaja na sjeveru Izraela. Izraelske odbrambene snage saopćile su da uzvraćaju vatru preko plave linije koja označava granicu između Izraela i Libana od 2000. godine.
  • Izrael i Hamas iznijeli su tvrdnje i protutužbe o tome da li je Izrael ponovo opskrbljivao vodom Gazu. Izrael kaže da se voda opskrbljivala u blizini Khan Yunisa u južnoj Gazi. Portparol Hamasovog ministarstva unutrašnjih poslova Eyad al-Bozom rekao je da nije.
  • Američki državni sekretar Antony Blinken vratio se u Izrael, što je njegova druga posjeta od napada na Hamas. Američki građani se ukrcavaju na brod za evakuaciju u luci Haifa koji će ih danas odvesti u Limassol na Kipru.
  • Američki predsjednik Joe Biden otkazao je planirano putovanje u Kolorado, odlučivši da ostane u Washingtonu kako bi se fokusirao na sastanke o nacionalnoj sigurnosti.
  • Lideri svih 27 zemalja EU pozvali su na "trenutno i bezuslovno" oslobađanje svih talaca. Lideri će se sutra sastati putem video veze na hitnom samitu koji je sazvan tokom vikenda jer strahovi širom EU rastu zbog nestabilnosti regiona. U snažno sročenoj izjavi predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da EU brani pravo Izraela da se brani, ali je rekao da mora biti "u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom".
  • Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je u ponedjeljak na televizijskoj konferenciji za novinare da "Iran smatra da su SAD već vojno uključene u sukob".
  • Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je na prekid vatre, rekavši: “Vijeće sigurnosti UN-a mora poduzeti akciju, a velike sile treba da igraju aktivnu ulogu. Imperativ je da se uspostavi prekid vatre, da se dvije strane vrate za pregovarački sto i da se uspostavi hitni humanitarni kanal kako bi se spriječila nova humanitarna katastrofa.”
16:16

Portparol izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari rekao je da Izrael ponovo uzvraća vatru na Liban nakon što je ispaljen hitac na izraelsku vojsku. Izvijestio je da na izraelskoj strani nema žrtava.

15:55

Netanyahu se obraća Knesetu, izraelskoj skupštini. Između ostalog, rekao je:

"Postoji mnogo pitanja oko katastrofe koja nas je zadesila prije deset dana. Istražit ćemo svaki aspekt temeljito. Nacija je ujedinjena u cilju - pobjeda. Trijumfirat ćemo jer se radi o našem postojanju u ovom regionu koji je pun mračnih sila. Hamas je dio zlog saveza Irana i Hezbolaha. Njihov cilj je potonuti Bliski istok u ambis kaosa. Sada mnogi širom svijeta shvataju s kim se Izrael suočava. Razumiju da Hamas predstavlja novu verziju nacizma. Baš kao što se svijet ujedinio kako bi porazio naciste i ISIS, tako se mora ujediniti kako bi porazio Hamas. Mi smo posvećeni svim obiteljima. Nećemo popustiti u našim naporima da vratimo naše braće i sestre."

15:28

Dobrotvorna organizacija ActionAid ponovila je poziv međunarodnoj zajednici da se okupi kako bi zahtijevali poništavanje izraelskih naredbi za evakuaciju bolnica u Gazi. Jedan od mladih volontera opisao je stanje u bolnici Shifa, rekavši: "Iznenađujuće da smo još živi. Prije nego što je postala sklonište, ovo je bila jedna od najvažnijih i najvećih bolnica u Pojasu Gaze. Uslovi ovde su mizerni. Mi smo bez vode, bez hrane, bez higijene. Ljudi spavaju i leže na ulicama, po hodnicima i svuda u bolnici."

15:13

Na sjeveru Gaze ljudi su rekli Reutersu da su izraelski avioni bombardirali područja oko bolnice Al-Quds rano u ponedjeljak. Kuće su oštećene, zbog čega su stotine ljudi bile prisiljene da se sklone u bolnicu koju vodi Crveni polumjesec. Zdravstveni zvaničnici rekli su da su izraelski avioni također bombardirali tri ureda hitne hitne pomoći u gradu Gaza, ubivši pet ljudi i paralizirajući spasilačke službe.

Sa stotinama ljudi zarobljenih u srušenim zgradama, spasioci i stanovnici mahnito su pretraživali ruševine, ponekad izvlačeći djecu koja jedva dišu.

"Zatekli smo tijela koja više nisu cijela - tijela djece koja nemaju nikakve veze s ratom", rekao je Abed Rabayaa, koji živi pored kuće u Khan Yunisu koja je pogođena preko noći.

14:56

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas britanskom premijeru Rishiju Sunaku da zapadne zemlje treba da se uzdrže od "provokativnih koraka" u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom, saopćilo je tursko predsjedništvo.

Erdogan je također rekao Sunaku da zapadne sile moraju "zapamtiti neizvršena obećanja Palestini i učiniti ono što je potrebno", saopćeno je. Navodi se da su njih dvojica razgovarali i o rješavanju "teške humanitarne krize" u Gazi.

14:20

Rafah je jedini granični prijelaz iz Gaze prema ostatku svijeta koji nije izravno pod kontrolom Izraela. Pod kontrolom je Egipta u sklopu sporazuma s Izraelom i Europskom unijom.

Međutim, to nikada nije bio normalni, potpuno otvoreni granični prijelaz. Tijekom godina bio je zatvoren danima, tjednima i mjesecima. Kada se otvori, često je isprekidan i može se iznenada ponovno zatvoriti.

Stanovnici Gaze nikada ne znaju kada će se otvoriti tako da im je nemoguće išta planirati, piše Sky News.

Ako ste zaglavili izvan Gaze kada se Rafah zatvori, nema šanse da se ponovno vratite. Čak i u najboljim uvjetima, prijelaz je nepouzdan i nestabilan, najblaže rečeno - kaotičan, dodaje britanska dopisnica iz Gaze.

14:15

Šef Arapske lige u ponedjeljak je "zatražio da se odmah prekinu vojne operacije" u Pojasu Gaze i da se uspostave humanitarni "koridori" za pomoć stanovništvu, desetog dana rata između Izraela i palestinskog Hamasa, u kojem su dosad ubijene tisuće ljudi. 

"Zahtijevamo trenutačan prekid vojnih operacija i otvaranje sigurnih koridora za pomoć stanovništvu, za prijevoz osnovne opreme i za spašavanje ranjenih", rekao je Ahmed Abul Gajt na sastanku ministara pravosuđa arapskih zemalja u Bagdadu.

14:10

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine danas je obavijestilo javnost o preduzetim mjerama po pitanju evakuacije bosanskohercegovačkih državljana iz prostora Gaze.

"Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tačnije Ambasadi BiH u Kairu, do sada se za evakuaciju javilo 23 bh. državljana i članova njihovih porodica. Sve osobe koje traže evakuaciju nalaze se trenutno na području Gaze. Ambasadori i zaposlenici ambasada u Kairu i Tel Avivu su u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama Egipta i Izraela i redovno izvještavaju o svim promjenama na terenu sjedište Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu", naveli su iz ministarstv.

Dodaje se da su MVP BiH i ambasade dostavili spiskove bh. državljana i njihovih porodica nadležnim organima Egipta i Izraela, te Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) kao i EU mehanizmu za civilnu zaštitu radi osiguranja evakuacije.

12:55

Izraelska vojska objavila je da i u ponedjeljak zaustavlja bombardiranje koridora za evakuaciju na nekoliko sati te je pozvala palestinske civile da iskoriste taj vremenski prozor kako bi izbjegli sa sjevera Pojasa Gaze na jug. Izraelske snage "će se suzdržati od gađanja označenih područja od 8 ujutro do 12 sati", objavio je glasnogovornik vojske Avichay Adraee na platformi X.

"Radi svoje sigurnosti, iskoristite to kratko vrijeme za prelazak sa sjevera Gaze na jug", dodao je.

U drugom saopćenju vojska je rekla da je odredila dvije rute za evakuaciju. Izrael je pozvao stanovnike sjeverne Gaze, oko 1.1 milionn ljudi od ukupne populacije od 2.4 miliona, da pobjegnu na jug zbog planirane operacija uništavanja Hamasa. Izraelska vojska objavila je kako je sa sjevera na jug Pojasa otišlo 600.000 ljudi, prenio je dpa.

Izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je i u noći na ponedjeljak, kao i raketiranje Izraela iz Gaze. Napadi na Pojas Gaze nastavljeni su u posljednja 24 sata, saopćila je izraelska vojska rano u ponedjeljak ujutro. Prema vijestima na web stranici Ynet, koja se poziva na Palestince, noćašnji napad bio je najteži do sada. Snažno bombardiranje izazvalo je teška razaranja u uskom obalnom pojasu.

12:54

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da izraelska vlada tek treba zauzeti stav koji bi dopustio otvaranje graničnog prijelaza Rafah između Egipta i Gaze.

Egipat je imao za cilj održati prijelaz Rafah operativnim, rekao je Shoukry nazvavši opasnom situaciju s kojom se palestinski narod suočava u Gazi.

Nakon što je SAD sklopio dogovor u Kairu, prijelaz se trebao otvoriti jutros kako bi se stranim državljanima omogućio evakuaciju kroz Egipat.

Rafah je jedini prolaz iz Gaze prema ostatku svijeta koji nije izravno pod kontrolom Izraela.

Pod kontrolom je Egipta u sklopu sporazuma s Izraelom i Europskom unijom.

12:47

Gotovo polovina ranjenih koji dolaze u bolnicu u Gazi su djeca, od kojih su neka jedina preživjela iz svojih obitelji, rekao je liječnik za BBC-jev program Today.

Ghassan Abu-Sittah, kirurg koji inače radi u Velikoj Britaniji, stigao je u Gazu prošlog ponedjeljka i ostao u sjevernoj zoni radeći u tamošnjoj bolnici.

U nedjelju je rekao da su dvije djevojčice od četiri i pet godina dovezene s opeklinama i povredama glave.

"One su jedine iskopane iz obiteljske kuće kao preživjeli. Svaki dan imamo ovakve slučajeve", rekao je Abu-Sittah objašnjavajući da je većina ljudi ostala u zoni evakuacije.

11:13

Philippe Lazzarini, generalni povjerenik Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA), izjavio je da "više ne mogu pružati humanitarnu pomoć u Gazi", javlja Anadolu.

Lazzarini je podsjetio da u Gazi nema vode, struje i goriva.

"Moje kolege iz UNRWA-e više ne mogu pružati humanitarnu pomoć ljudima u Gazi. Broj ljudi koji traže utočište u našim školama i drugim objektima UNRWA-e je nepodnošljiv i mi više nemamo kapaciteta nositi se s njima", rekao je Lazzarini.

Mišljenja je da uskoro u regiji neće biti hrane ni lijekova.

11:02

Izrael je danas saopćio da u južnoj Gazi nema prekida vatre, premda su sigurnosni izvori u Egiptu rekli da je postignut dogovor da se strancima omogući izlazak iz opkoljene palestinske enklave i dovoz humanitarne pomoći.

Stanovnici kažu da je to bio najteži udar dosad u devet dana sukoba.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je u saopćenju: "Trenutno nema primirja i humanitarne pomoći u Gazi u zamjenu za izvlačenje stranaca."

10:55

Njemački kancelar Olaf Scholz otputovat će u utorak u Izrael, izvijestila je televizija ntv pozivajući se na vladine izvore.

Glasnogovornik vlade nije želio komentirati najavu puta.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock boravila je prošli tjedan u Izraelu, gdje je izrazila čvrstu potporu Berlina zemlji da se odbrani od napada skupine Hamas.

Baerbock je potom otputovala u Egipat, dok zapadne zemlje užurbano nastoje suzbiti eskalaciju sukoba u regiji.

10:08

U izraelskim vazdušnim napadima u Gazi ubijeno je 2.750 Palestinaca, saopštilo je u ponedjeljak palestinsko Ministarstvo zdravlja, javlja Anadolu.

"Broj ranjenih povećan je na 9.700", dodaje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ranije je saopšteno da je među ubijenim u izraelskim napadima više od 750 djece.

Zdravstvene vlasti su objavile i da je na Zapadnoj obali zabilježeno 58 smrtnih slučajeva, uz najmanje 1.250 povrijeđenih.

08:58

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) saopćio je u nedjelju da u Pojasu Gaze ima 50.000 trudnica koje ne mogu dobiti osnovne zdravstvene usluge, javlja Anadolu.

Agencija UN-a je navela da će 5.500 njih roditi ovaj mjesec.

Predstavnik UNFPA-e za Palestinu Dominic Allen rekao je za CNN da je sam zdravstveni sistem u Gazi napadnut i da je na rubu kolapsa.

"Zamislite da prolazite kroz taj proces u tim posljednjim fazama i svom zadnjem tromjesečju prije poroda, s mogućim komplikacijama, bez odjeće, bez higijene, podrške i niste sigurni što će idući dan, sljedeći sat, sljedeća minuta donijeti za njih i njihovo nerođeno dijete", rekao je Allen.

08:19

SAD, Izrael i Egipat pristali su na prekid vatre u južnoj Gazi koji će započeti u 9 ujutro po lokalnom vremenu kako bi se poklopio s ponovnim otvaranjem graničnog prijelaza Rafah, javlja Reuters pozivajući se na dva egipatska sigurnosna izvora.

Ured za medije Hamasa kaže da nema informacija o dogovorenom humanitarnom primirju, prenosi Reuters.

08:15

Više od 600.000 stanovnika sjevernog dijela Pojasa Gaze otišlo je u njegov južni dio, nakon što ih je izraelska vojska pozvala da to učine uoči kopnene ofenzive, rekao je jedan glasnogovornik izraelske vojske, a drugi glasnogovornik je pozvao na pritisak na Egipat da otvori granice za izbjeglice.

Daniel Hagari je ponovio da izraelske snage u osvetničkom bombardiranju Gaze, u kojemu je ubijeno namanje 2.600 ljudi, ciljaju Hamas i da 'nastoje izbjeći civile'.

Glasnogovornik izraelske vojske Arye Sharuz Shalicar rekao je da loši vremenski uslovi nisu razlog za odgodu kopnene ofanzive protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Sugerisao je da je jedan od glavnih razloga za odgodu da se dopusti većem broju palestinskih civila da dođu do južnog dijela pojasa Gaze kako ne bi bili u opasnosti tokom kopnene ofanzive na sjeveru obalnog pojasa. Na sjevernom dijelu Pojasa Gaze živi oko 1,1 miliona stanovnika.

07:40

Procjenjuje se da će rezerve goriva u svim bolnicama diljem Pojasa Gaze potrajati još oko 24 sata, dovodeći u opasnost hiljade pacijenata, saopćio je u ponedjeljak Humanitarni ured Ujedinjenih naroda (OCHA).

Vlasti u Gazi saopćile su da je dosad najmanje 2.670 ljudi ubijeno u izraelskim osvetničkim udarima, od čega četvrtina djece, a gotovo 10.000 ranjeno. Još 1.000 ljudi je nestalo i vjeruje se da su ispod ruševina.

Dužnosnici američke vlade kažu da se mobiliziraju kako bi pomogli u ublažavanju humanitarne krize u Gazi, očekujući brutalnu kopnenu ofenzivu.

07:11

Izraelska okupacija Gaze bila bi velika pogreška, rekao je američki predsjednik Joe Biden u intervjuu za '60 minuta'. Upitan hoće li podržati takav potez, rekao je: "Mislim da bi to bila velika pogreška. Gledajte, ono što se dogodilo u Gazi, po mom mišljenju, je Hamas, a ekstremni elementi Hamasa ne predstavljaju sav palestinski narod. I mislim da... Bila bi greška... da Izrael ponovno okupira... Gazu"

Rekao je kako vjeruje da se Hamas mora u potpunosti eliminirati, ali je dodao, "potrebno je postojanje palestinske vlasti. Mora postojati put do palestinske države."

Upitan vjeruje li da će Izrael slijediti dvodržavno rješenje, što je američka politika već desetljećima, nakon Hamasovog napada Biden je rekao: "Ne sada. Ne sada. Ne sada, ali – ali mislim da Izrael razumije da značajan dio palestinskog naroda ne dijeli stavove Hamasa i Hezbollaha."

07:00

Međunarodna nevladina organizacija Save the Children: 'Nema više sigurnog prostora u Gazi'

Gabriella Waaijman, direktorica humanitarne međunarodne nevladine organizacije Save the Children, opisala je koliko je teška situacija u Gazi za njezine saradnike. Mnogi djelatnici organizacije napustili su svoje domove i ona kaže da im može jako malo pomoći dok su u Gazi.

"Jedan od mojih kolega rekao mi je danas da gubi nadu i da mu je san samo probuditi se sa svojom djecom u rukama", rekla je za BBC.

Waaijman je rekla da u Gazi više nema sigurnog prostora i njezina je organizacija zabrinuta da će svaka daljnja eskalacija imati dramatične posljedice na njezine stanovnike.

Organizacija gomila zalihe na granici s Egiptom, u slučaju da se granica ponovno otvori i pomoć bude dopuštena.

06:30

Očekuje se da će se granični prijelaz u Gazi pod kontrolom Egipta ponovo otvoriti usred diplomatskih napora da se dobije pomoć u pojasu pod kontrolom Hamasa koji je pod intenzivnim izraelskim bombardiranjem od napada grupe u kojem je 7. oktobra ubijeno 1.300 ljudi.

Šokiran napadima na gradove i sela, Izrael provodi najintenzivnije bombardovanje Gaze ikada, uveo je strogu blokadu i priprema kopnenu invaziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije