Oglasio se Hezbolah i otkrio zašto su i jutros ispalili projektile na Izrael

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Hezbolah i otkrio zašto su i jutros ispalili projektile na Izrael
Foto: EPA-EFE / Vojnici Hezbolaha

Hezbolah je u nedjelju ujutro ispalio projektile na Izrael kao odgovor na izraelske napade u petak u kojima su ubijeni novinar Reutersa i dva starija civila, navodi se u saopćenju ove militantne grupe.

Hezbolah je rekao da je pogodio grad Shtula na sjeveru Izraela, ubivši jednog Izraelca. Izraelski medicinari rekli su da je jedan muškarac u 40-im godinama ubijen u napadu grupe (koju podržava Iran), a dva druga, također muškarca u 40-im godinama, su ranjena.

Hezbolah tvrdi da je napao "vojne položaje" precizno navođenim projektilima.

Prognoza do četvrtka: Evo kad stiže nevrijeme, objavljeno upozorenje za Sarajevo, Tuzlu, Prijedor...

Prognoza do četvrtka: Evo kad stiže nevrijeme, objavljeno upozorenje za Sarajevo, Tuzlu, Prijedor...

Kako javlja Guardian, Izraelska vojska je saopštila da je napadala libanonske teritorije i da se pucalo iz Libana prema izraelskom vojnom položaju na granici.

Issam Abdallah, ubijeni snimatelj Reutersa, bio je sa grupom drugih novinara koji su nosili jasno označene medijske prsluke kada je izraelsko granatiranje pogodilo njihov položaj u blizini libanonskog pograničnog grada Alma Chaab, prema video snimku koji je analizirao CNN.

Među ranjenima su novinari međunarodnih novinskih organizacija Al Jazeera, Agence France Presse i Reuters, navodi se u izjavama njihovih medija.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u subotu da "istražuju incident".

U izvještaju objavljenom u subotu, Reuters navodi da su njihovi reporteri koji su ranjeni u napadu ispričali da je novinarska grupa snimala dolaznu vatru iz pravca Izraela kada je projektil pogodio Abdallaha dok je "sjedio na niskom kamenu u blizini ostatka grupe."

Reuters još nije utvrdio da li Izrael stoji iza napada, iako su naveli da je udar došao iz pravca Izraela. Neki drugi mediji, uključujući Al Jazeeru i Associated Press, rekli su da su granate bile izraelske.

Sve o situaciji u Gazi i Izraelu možete pratiti na našem liveblogu - OVDJE.

Sljedeći koraci Hezbolaha:

Još uvijek je nejasno hoće li Hezbolah aktivno učestvovati u širem sukobu. Do sada su se pridržavali svojih "trenutnih pravila djelovanja" i u više navrata izjavljivali da će pucati na Izrael samo kada se puca na libansku teritoriju ili njene borce. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije