Zemlje EU naručile dodatnih 40 miliona J&J vakcina

0
Radiosarajevo.ba
Zemlje EU naručile dodatnih 40 miliona J&J vakcina
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Johnson&Johnson vakcina

I pored kašnjenja kompanije Johnson&Johnson s isporukama vakcina u prvoj prvoj polovini ove godine, zemlje Europske unije naručile su dodatnih 40 miliona doza od ovog proizvođača.

Potvrdio je to predstavnik Europske komisije. odražava povjerenje u kvalitet preparata američke kompanijeJohnson&Johnson, ali reflektira i oprez, s obzirom da je naručena količina manja od one koja se prema ugovoru mogla naručit, prenosi Tanjug, pozivajući se na angenciju Reuters.

Zemlje EU-a su u početku naručile 200 miliona vakcina od kompanije Johnson&Johnson, a prema ugovoru, Europska unija mogla je kupti dodatnih 200 miliona doza.

Neke države EU-a su odlučile prihvatiti ovu mogućnost i naručile su 36,7 miliona dodatnih doza, rekao je za Reuters glasnogovornik EK-a, koja koordinira nabavke, ali je odbio kazati kojim zemljama je riječ i kada će im vakcine biti isporučene.

Prema ugovoru, ova opcija o nabavci dodatnih količina vakcine se morala iskoristiti do marta, ali EU je pregovarao o produženju tog roka, jer je otkupljena samo trećina od 100 miliona doza koje su mogle biti naručene u prvoj dodatnoj tranši.

Glasnogovornik EU-a potvrdio je da Unija pregovara o produženju roka za nabavku dodatnih količina vakcina, piše Aljazeera Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije