! / FDA uvela novost u vezi Johnson & Johnson vakcine: Utjecat će na duži vijek trajanja

11. 06. 2021. u 07:23:00 Hina

Shares: 0

Cjepivo Johnson & Johnson protiv COVID-19 sada se u Sjedinjenim Državama može čuvati u hladnjaku četiri i pol - umjesto tri mjeseca, saopćila je u četvrtak američka farmaceutska tvrtka.

Ta se promjena hitno tražila u zemlji jer produžuje vijek trajanja stotina hiljada doza kojima bi uskoro mogao isteći rok ako se ne upotrijebe.

Ovo je odobrila Američka agencija za lijekove (FDA), izvijestio je Johnson & Johnson.

"Odluka se temelji na podacima koji pokazuju da je cjepivo stabilno nakon četiri i pol mjeseci ako se čuva na temperaturi od dva do osam Celzijevih stepeni", navodi J&J u priopćenju.

Više od 21 milion doza ovog cjepiva podijeljeno je američkim saveznim državama, a utrošeno je tek nešto više od 11 miliona, pokazuju podatci Centara za suzbijanje i prevenciju bolesti (CDC).

U ponedjeljak je guverner Ohija Mike DeWine upozorio da 23. juna ističe rok trajanja 200.000 doza cjepiva J&J u njegovoj državi.

Pozivajući stanovnike svoje države da se čim prije cijepe, kritizirao je nepostojanje zakonske mogućnosti da se te doze pošalju drugim američkim državama ili u inozemstvo.

Cijepljenje Johnson & Johnsonom bilo je u aprilu na deset dana obustavljeno zbog malog broja slučajeva teške tromboze kod žena, koju je pratila niska razina trombocita.

Zdravstvene vlasti su na kraju ocijenile da je korist od cijepljenja ipak veća od rizika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA